HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
我初初畢業出黎第一份HR,返銀行,水都要訂其實真係好on9,仲要得13K...
做左一年走左,而家第3年,中間再轉過,24K,title雖然係officer,但其實都算係HRBP。而家諗返都會覺得個陣做銀行學嘅野幾有用(唔計訂水訂文具啲濕鳩野啦)
咬 想做無人請
In左好幾份
Hra其實幾錢人工
利申做過admin 12k
係出面叫價應該幾多
可唔可以講下HRBP 其實係做乜?
之前做建築公司,計糧果兩日先要通頂
睇落除左計糧,其他hr 應該都冇做到咁夜
ca aco 仲易做啦
過幾年就ca 都三皮
之前做過無乜系統既公司
Hr 最老資歷果幾個做哂計糧合約等等confidential 野
我地d細既淨係做頭頭尾尾attendance 聽下電話 admin野 再加上個個all round無特別分c&b定recruitment
頂唔順無野學就轉工
人地公司分工好明確 請人就請人 計糧就計糧
所以學到d較specific既野 又唔會咩都懶confidential 唔俾你掂
其實係驚你學哂佢地d野
巴打講得啱呀,aco起薪點今年都升到15.5k
但fg入行做hra 講緊都係得12-13k起薪
做2-3年升埋ahro都係得16-17k
但你如果而家入職aco 3年後連埋跳point通脹可能已經有18-19k

Hr真係唔值錢 想坐office又搵到錢 真係做marketing/finance/account 好過
絲打有興趣?講定先人工嘛嘛地

唔好意思,阻你少少位

【民陣6.9反惡法遊行】
日期:6月9日(日)
集合地點:銅鑼灣東角道
時間:下午2時30分集合,3時正起步
遊行路線:銅鑼灣東角道遊行至金鐘添美道

反對逃犯條例白宮聯署
-簽完記得確認返電郵

https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom

黎緊想出去升做hro
但出面又冇咩好工
預至少14k

利申非hr界別
.....買過個system la..........
見到有大公司請fg都開hro title,其實title係咪冇乜參考作用
勸想入行嘅fg諗清楚
Hr真係唔值錢
仲有唔係其他人咁諗 好hea 唔駛ot 返工等收工

如果fg 本身冇經驗 又唔係major hr
好難有14k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞