HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
好驚到時入到去唔識用個system
我有 巴打邊間公司
有邊個會一開始做就識用
都係邊做邊學

同埋間間公司用嘅system都唔同
轉工都係要再學過
所以唔洗驚
垃鳩圾
一個it系統自動做晒啦
係呀無錯
只不過話到事俾錢升級果個唔係HR姐嘛
咩叫複雜?
根本所有人手計到嘅數,全部都係有一條公式,只係唔同條件下用唔同公式去計,VBA 根本完全可以應付到,如果 VBA 處理唔到,你人手都冇可能處理到。

所以唔係 VBA 做唔做到,而係你做唔做到!
巴打通頂?
有時覺得HR 都要對數好似,其實HR 計係是咪最保障到私穩,因為最生產唔到profit 就係HR
因為你啲payroll呀 leave呀 commission呀各樣既confidential data都係hr manage
去到有返啲規模既公司 hr做完份payroll叫finance/ accounting負責funding果陣 只會比每個cost sentre total唔會比individual既payroll 夠佢地做份account就算 保障返同事既私隱
同埋 正常人都唔想比咁多公司同事知你收幾錢人工啦
我反而想知 我degree已經有hr野 進修讀master咩科先用
去過啲hr master既admission talk 啲野大部分都學過晒
香港master 九成都只係職場副産品
如果degree用心讀
剩返少少冇掂過自己睇都得
你估真係咁易咩.....
首先如果個SYS食你打卡時間去計
咁有條友0800-1800 點知佢自己為左2200睇戲, 2100先走
你個3個鐘又要人手做CONFIRM
早到都係同一情況
我之前喺一間ibank做admin
想轉去HR但唔成功
之後離開左間ibank
去左而家MNC公司做HR
一時時要OT但唔多
我算好彩
做左兩年就升左SHRO
不過再上AM就要耐啲時間喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞