HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
次次期糧都咁夜?
未試過,頂多放11:30 PM
次次計糧都咁夜?
答返你問題先
我title唔係m 下面都冇人跟我
對於HR黎講M唔M唔重要
TITLE跟本冇意義

幾錢人工真係睇好多野
例如 行業 / 公司規模 等等
唔會話M就一定係呢個range
咁35k~45k呢個range 既M 都好多可能係 港資 / 中資
我上講果位"之前轉工有個做左15年既人黎replace我人工先高過我1K"
佢replace我之前個title係M 人工都係得2xk
身邊都唔少HR朋友十年到已經60 70K
就我對上呀姐其實都係大我一歲 做多我2年野
已經係VP 80幾90K

個人認為係際遇問題 (咁當然你都要真係叻先得既)
專科都唔會包生仔
以前做保險公司見過D讀精算既做左十幾年都係20 30K
好多讀完專科考唔到牌都一樣冇意義 (例如會計)

如果呢條formula "見其行業(非專科)好似marketing/purchasing/account咁 做10年起碼都有40k" 係絕對會實現既
咁香港既收入中位數應該唔會得萬幾蚊

junior 既位 我唔否認HR真係比較偏低人工
但去到middle / management level
back office黎講其實都好接近唔會差好多
呢份工肯定係ADMIN為主
點解咁講
admin為主係咪冇咁好
推 有無意見
好啦
所以咪進化成為中年閪hr
見過幾次工,一見到中年女人見,就知仆街
一係結晒婚收晒火,一係將自己嫁俾公司既魔王
個人感覺
admin有admin 既前途發展
hr有hr 既前途發展
呢D野冇所謂好定唔好
主要睇做果個人諗法
junior post黎講其實都係呢D價
屌佢老母
好睇公司,以後做果間無咁多policy同procedures要跟,無做漏左都有得補..
依家轉左果度每一步都有指家既程序跟..,做到死
啱呀,hr clerk/assistant 12-13k差唔多
巴打咩background?
其實12-13k hr/admin clerk/assistant 嚟講差唔多 因為hr真係唔高人工
仲要依排咁多人畢業 大把fg搵緊工
12-13k人工 換個接觸hr工作嘅機會 睇你自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞