計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
香港野雞bba accounting LM
本身undergrad嗰陣雖然揀左accounting major但係修左好多IR related 既electives覺得好好玩好正諗住讀上去
畢業嗰陣Edinburgh IR 同 Bristol LLM international law and international relations taught master 兩間都rejected就沉左 (話我undergrad讀唔夠多科)
咁岩又比我碌到入迫科就入左去做狗
心思思想讀返個taught master但係香港又冇IR
以前呀sir refer左間uni of Tasmania既distance learning但係好貴
唔知當初唔take gap year直接去做野岩唔岩
求屌醒

cu 同 cityu 都有 bu 好似都有
雖然果d taught master 唔exactly叫ir 但學既野similar . 香港多數叫 international studies

http://mgpe.ssc.cuhk.edu.hk/eng/index.html

沈旭暉的mgpe ,但唔知佢仲有冇教。
成幫人係到對個無用既field圍威畏咁
望到人地做到好勁又哇一聲
得閒就r funding 去買下apparatus
拎舊錢去下conference 當旅遊
平日就24/7咁煲藥

對住堆有毒野 又無仔生又致癌
有好野就老細拎 上patent
做唔到你又驚defer

出到黎拎個兩皮幾 但都差唔多就3張

日日做lab搞到口齒不清成個腦都係公式符號 同世界脫節
Research 真係玩下好 無心無passion 就唔好搞
想博教席另計

唔好以為lab無政治
大lab講緊5-60人 入面有好多明日之星 老屎忽 post doc 群唔岩你就收皮 上台present 等做箭鈀 defer 返一兩年算好彩
得閒就收埋你d藥 搞下溫度咁
唔係華人先會做 白人印仔仲多

做咁多由始至終都唔明點解政府會掉幾百億落呢d 難鬼research

當你以為可以做齊野pub好paper 過左qual exam等畢業 等defence 老闆一句話計劃未完未有人接手 留多兩年同我做ra/post doc

Btw鼓勵做科研 推動人文發展 但前題係你有足夠麵包同心機比你燒

我都幾贊同你做得耐research d 人 同世界脫節。自以為事。有時同事與同事之間會話人地d research 好差。同事之間不會討論學術研究。咁先至死。埋做來做去都係呢d野,其實都悶。所以我不會在此地方長做,特別起香港。有機會去外國就去啦。

個人讀完MPhil,肯定唔會再讀PhD
開research meeting(小弟係medical果邊做clinical study),d老細成日諗到subject recruitment好易咁,根本唔realistic

根住做stat就仲正,為求p<0.05係咁砌statistical modeling...xx(

不能同意更多

所以讀完2年MPhil後我係唔再相信任何epidemiology study

所以而家有玩緊p curve睇publication bias, 要砌都比以前好dddd

希望啦,但問題係成個行頭生態有問題

無計,好多field重係咁,因為reviewer evaluation都重未變
香港野雞bba accounting LM
本身undergrad嗰陣雖然揀左accounting major但係修左好多IR related 既electives覺得好好玩好正諗住讀上去
畢業嗰陣Edinburgh IR 同 Bristol LLM international law and international relations taught master 兩間都rejected就沉左 (話我undergrad讀唔夠多科)
咁岩又比我碌到入迫科就入左去做狗
心思思想讀返個taught master但係香港又冇IR
以前呀sir refer左間uni of Tasmania既distance learning但係好貴
唔知當初唔take gap year直接去做野岩唔岩
求屌醒

cu 同 cityu 都有 bu 好似都有
雖然果d taught master 唔exactly叫ir 但學既野similar . 香港多數叫 international studies

http://mgpe.ssc.cuhk.edu.hk/eng/index.html

沈旭暉的mgpe ,但唔知佢仲有冇教。

冇啦,交左比佢D靚

其實你哋點睇啲讀唔成書嘅人?

點為之讀唔成書先

讀唔成書可能反而係好事

讀唔成書可能反而係好事

IVE 仔收入高過好多大學生

讀唔成書可能反而係好事

吹就咁吹,同一類科計你會唔會有得讀而唔讀到ugrad先
通常人工同year of education去到master level都係成正比,但係到左phd就真係不了

讀唔成書可能反而係好事

通常人工同year of education去到master level都係成正比,但係到左phd就真係不了

美帝都叫係正比,香港唔係

讀唔成書可能反而係好事

香港唔需要咁多高學歷,但唔專的人手。

大把文職都master 啦,但我又唔信讀一個master 會幫到你做野。最重要都係溝通能力同語文。

讀唔成書可能反而係好事

大把文職都master 啦,但我又唔信讀一個master 會幫到你做野。最重要都係溝通能力同語文。

非專業master Yes

讀唔成書可能反而係好事

其實我只係想講讀master 唔會對收入有咩負面影響,phd就唔同講法

個關係可以係掉返轉嘅,只係進取d嘅人通常之後讀埋個master,master可以係用黎signal自己
有冇巴打係做一年RA先再上Mphil或者Phd
利申 想讀Mphil 但好迷惘自己有冇能力再讀

我MSc -> Ra-> 計劃今年報PhD

我MSc -> Ra-> 計劃今年報PhD

我都應該會係咁
不過ma

ra做既野唔一定同research有關
唔好俾個名呃左
好多時候要你掛個ra名做大量行政野同籌備conference
但當然如果你為左識人/同某d人混熟d而做ra都得
但ra既表現未必幫到你判斷你適唔適合讀grad school

唔好俾個名呃左
好多時候要你掛個ra名做大量行政野同籌備conference
但ra既表現未必幫到你判斷你適唔適合讀grad school

都係寫落cv加識人咁解

唔好俾個名呃左

都係寫落cv加識人咁解

打算搵份RA係有得學Lab techniques, 而家好多時得理論但實際未做過

唔好俾個名呃左

都係寫落cv加識人咁解

打算搵份RA係有得學Lab techniques, 而家好多時得理論但實際未做過

我份ra 要砌model data analysis, 出paper
到而家出左份conference paper, 真係睇你撞唔撞到個好老細

讀書都係其中一條路姐 搵得又唔係多
[/quote]我份ra 要砌model data analysis, 出paper到而家出左份conference paper, 真係睇你撞唔撞到個好老細[/quote]
Thanks 巴打 我會好好起底先

你有關學科讀成點先? 有無A range?

大大你係做邊範 報左邊幾間 有offer 未?
我都係數學系架諗住final year 報

基本上core既科都係B+以上 係比濕勁elective拉到冇左first hon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞