計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
收左 Edinburgh 同埋Royal Conservatories of Scotland (係MMus, 我無八級樂理,亦都無music degree,但係竟然收)。等緊Glasgow
有冇人分享下第一次同屋企講想讀phd,有咩反應

好彩屋企人支持我追夢

正面!最緊要有夢想,佢地話辛苦d 有咩所謂
屋企有兩個人讀phd.....

好彩屋企人支持我追夢

首先要有強烈既self motivation

好彩屋企人支持我追夢

屋企一向唔理我 反而係d濕鳩親戚

好彩屋企人支持我追夢

我都有d 親戚俾好多說話聽
無為為d 無謂人動氣

好彩屋企人支持我追夢

無為為d 無謂人動氣

咩說話

好彩屋企人支持我追夢

無為為d 無謂人動氣

咩說話

想讀書讀到幾時,冇工作經驗,讀咁高書做咩,等等
不過我都笑笑口就算

好彩屋企人支持我追夢

無為為d 無謂人動氣

咩說話

不過我都笑笑口就算

你可以同佢地講 根據US一個research, education同salary有正correlation (top journal黎)

無為為d 無謂人動氣

咩說話

不過我都笑笑口就算

你可以同佢地講 根據US一個research, education同salary有正correlation (top journal黎)

我覺得無謂,人各有志!
加上我覺得research PhD係 career path 其中一環
Advisor兩個星期無覆我email

有機會miss左,好開心我super覆得快

但其實我無乜所謂
淨係等緊佢搵個再勁d既prof幫我寫信

搵reference真係要搵d回覆良好既prof send 萬一走數真係gg

我間學校prof都好好人 應該無問題 問其他學校既就唔知

reference最撚煩係填d on99的表, 寫封信對佢地黎講唔難

同埋佢地唔記得deadline

呢個通常要你提佢地
Advisor兩個星期無覆我email

有機會miss左,好開心我super覆得快

但其實我無乜所謂
淨係等緊佢搵個再勁d既prof幫我寫信

搵reference真係要搵d回覆良好既prof send 萬一走數真係gg

我間學校prof都好好人 應該無問題 問其他學校既就唔知

reference最撚煩係填d on99的表, 寫封信對佢地黎講唔難

同埋佢地唔記得deadline

呢個通常要你提佢地

有個referee 過左deadline先同我填, 好彩似乎仲係grace period
樓上讀chem果位巴打真係有d灰

不過以前係高登聽黑暗面都係chem 唔知係咪一代傳一代搞到咁

搵岩老細真係好重要 我雖然未開始讀 但係聽講某prof d phd個個都7年grad

有d defer半年都唔係無道理既 但係defer兩年up果d先灰

聽過有case係見個pg做得野 就佢做做下要轉project

好彩真係識得人打探到多d
想問下如果報taught master會唔會好難報返PhD?
想問下如果報taught master會唔會好難報返PhD?

要睇咩school同邊個國家
印象美帝對TPg同MPhil無咩大分別

一定唔會
我係有oxford interview果個
有人問我點準備 其實都係報左先
send左俾oxford prof email佢哋都冇覆我
就咁apply左就得

有心唔怕遲 我UG都唔算好勁 得second up master爆盡爆到4 都叫做有得in下咁 雖然呢度有巴打話master爆4就算數啦 但係起碼oxford都睇得起我 俾我in
就咁apply左就得

有心唔怕遲 我UG都唔算好勁 得second up master爆盡爆到4 都叫做有得in下咁 雖然呢度有巴打話master爆4就算數啦 但係起碼oxford都睇得起我 俾我in

我聽教授講Oxford有好多in既都係柒既,問佢自己個research proposal個題目都唔答唔出
所以巴打唔洗太緊張,平常心做好自己份內就ok

利申:牛記Master 報左DPhil
就咁apply左就得

我聽教授講Oxford有好多in既都係柒既,問佢自己個research proposal個題目都唔答唔出
所以巴打唔洗太緊張,平常心做好自己份內就ok

利申:牛記Master 報左DPhil

多謝巴打鼓勵
希望大家都有DPhil offer 到時相認

無為為d 無謂人動氣

咩說話

不過我都笑笑口就算

我覺得無謂,人各有志!
加上我覺得research PhD係 career path 其中一環

岩 反而我個d唔同 因為佢地唔知research咩黎 所以無咩點講

當stepping stone okay, 特別係轉field
bachelor 讀international studies 想係industry做marco economic research.應該點prepare 有個taught master夠唔夠

要睇邊度既taught master

診而家去take econ course

已經grad 左 undergraduate 正係took左科econ炸

John Keynes 都要take macro course
樓上讀chem果位巴打真係有d灰

不過以前係高登聽黑暗面都係chem 唔知係咪一代傳一代搞到咁

搵岩老細真係好重要 我雖然未開始讀 但係聽講某prof d phd個個都7年grad

有d defer半年都唔係無道理既 但係defer兩年up果d先灰

聽過有case係見個pg做得野 就佢做做下要轉project

好彩真係識得人打探到多d

我好似聽過個case唔記得有無講過 一個係US既stem PhD candidate 得罪左個好有地位既老細,無得畢業之餘重比人封殺晒industry既發展 (好似個prof特登打去比d大粒話唔好要而個人)

當stepping stone okay, 特別係轉field

我就係咁
不過英國master 得一年個時間好卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞