計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
想問下如果報taught master會唔會好難報返PhD?

當stepping stone okay, 特別係轉field

我就係咁
不過英國master 得一年個時間好卡

美帝有d taught要兩年 起碼叫快d畢業啦
想問下如果報taught master會唔會好難報返PhD?

當stepping stone okay, 特別係轉field

我就係咁

但係一年嘅話 我今年讀12月已經要報
到時master成績又未有 ref又r唔到
諗住master之後take半年gap/ ra 先算
成幫人係到對個無用既field圍威畏咁
望到人地做到好勁又哇一聲
得閒就r funding 去買下apparatus
拎舊錢去下conference 當旅遊
平日就24/7咁煲藥

對住堆有毒野 又無仔生又致癌
有好野就老細拎 上patent
做唔到你又驚defer

出到黎拎個兩皮幾 但都差唔多就3張

日日做lab搞到口齒不清成個腦都係公式符號 同世界脫節
Research 真係玩下好 無心無passion 就唔好搞
想博教席另計

唔好以為lab無政治
大lab講緊5-60人 入面有好多明日之星 老屎忽 post doc 群唔岩你就收皮 上台present 等做箭鈀 defer 返一兩年算好彩
得閒就收埋你d藥 搞下溫度咁
唔係華人先會做 白人印仔仲多

做咁多由始至終都唔明點解政府會掉幾百億落呢d 難鬼research

當你以為可以做齊野pub好paper 過左qual exam等畢業 等defence 老闆一句話計劃未完未有人接手 留多兩年同我做ra/post doc

Btw鼓勵做科研 推動人文發展 但前題係你有足夠麵包同心機比你燒

我都幾贊同你做得耐research d 人 同世界脫節。自以為事。有時同事與同事之間會話人地d research 好差。同事之間不會討論學術研究。咁先至死。埋做來做去都係呢d野,其實都悶。所以我不會在此地方長做,特別起香港。有機會去外國就去啦。

我就係咁

但係一年嘅話 我今年讀12月已經要報
到時master成績又未有 ref又r唔到
諗住master之後take半年gap/ ra 先算

我就係take緊ra gap year
平日就24/7咁煲藥

做唔到你又驚defer

Research 真係玩下好 無心無passion 就唔好搞
想博教席另計

唔好以為lab無政治
大lab講緊5-60人 入面有好多明日之星 老屎忽 post doc 群唔岩你就收皮 上台present 等做箭鈀 defer 返一兩年算好彩

做咁多由始至終都唔明點解政府會掉幾百億落呢d 難鬼research

當你以為可以做齊野pub好paper 過左qual exam等畢業 等defence 老闆一句話計劃未完未有人接手 留多兩年同我做ra/post doc

Btw鼓勵做科研 推動人文發展 但前題係你有足夠麵包同心機比你燒

我都幾贊同你做得耐research d 人 同世界脫節。自以為事。有時同事與同事之間會話人地d research 好差。同事之間不會討論學術研究。咁先至死。埋做來做去都係呢d野,其實都悶。所以我不會在此地方長做,特別起香港。有機會去外國就去啦。

之前都有巴打講得extreme d, 香港無research
讀緊master
Life sci field
歐美phd周圍都報下
報到有d唔好意思要人寫咁多reference letter

First hon grad ,大部份要考既試(language /subject test)都考得幾好
但已經比好多U reject 左
可能係我寫personal statement 差或者其他野唔夠好

諗住報唔倒就做野,唔想再經歷多次個application cycle

大家如果報唔倒諗住下年再黎定點?
平日就24/7咁煲藥

做唔到你又驚defer

想博教席另計

唔好以為lab無政治

之前都有巴打講得extreme d, 香港無research

香港做research 真的冇得做。我老細請RA都請左好耐。
讀緊master
歐美phd周圍都報下

First hon grad ,大部份要考既試(language /subject test)都考得幾好
可能係我寫personal statement 差或者其他野唔夠好

諗住報唔倒就做野,唔想再經歷多次個application cycle

我都諗住下年同你一樣咁,報唔到就做嘢算。
讀緊master
歐美phd周圍都報下

我都諗住下年同你一樣咁,報唔到就做嘢算。

你有冇publication ?
平日就24/7咁煲藥

做唔到你又驚defer

想博教席另計

唔好以為lab無政治

唔好以為外國月光特別圓
以上所講既野係apply落美/英/德 研究機構
普通state u但有一個巨頭 鑽個field鑽到好撚出名
專pub勁paper 講個前境
咁全世界都跟佢做 帶起左個潮流
佢把口仲勁到去埋saudi拎幾十億黎做個垃圾research 做埋某uc大佬

仲有出哂名既大粒野手下起碼有1/4係大陸人
什至好撚多巨頭都係大陸人
呢個field本來已經風氣麻麻
仲加咁多華人落去 只會越黎越大獲

我明做人唔可以咁短視 做科研更唔可以
但你只為左出paper而做 為r fundong而pub
你入到去玩下research就知幾咁醜陋
特別係出面市場差 象牙塔入面唔會有咩影響
大老細仍會有幾十萬底薪再加幾億funding
細既ra都會有三兩萬既

仲有好多大陸人做爛市
Studentship出一半/ quarter 都可以狗沖
個老細又唔係無錢
難為普通有熱誠既young scientist

外國做既野係先進d 藥係可以用貴到幾千萬既
Artificial matter 去做實驗 呢樣野係亞洲根本無實力同錢
你諗下50mg既berkelium 要兩千萬港紙成本 但佢用一下就燒哂 渣都無
但文化腐敗 頂爛市 醜聞一樣多
如果香港政府將呢幾十億掉落醫療 會比掉落哂銀紙好囉 同埋真係要收緊research funding
唔好比咁多呃飯食既professor 搶錢

Department 請人係睇pub/ reputation
而你個field heat 咩狗屎垃圾都上到好journal
特別係city Ust nus呢d要屈排名既u
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘
如果你跟到個老細無錢,無idea比你,又無Project比你做,又十年唔上一次lab,你同佢傾問題佢又比唔到suggestion之餘,佢會屌返轉頭,話你唔準備好幾個方案比佢揀個好嘅去解決你嘅問題,到你有solution但要R collaboration,佢啲人緣又差到個個prof知你佢嘅學生就即刻reject你…
幾經辛苦做到一堆result寫文,先話啲data唔要得,又要做過。去到defense個日,又比committee話份thesis唔夠料要再加嘢。事後聽返個committee話老細誤人子弟搞死自己…
咁你就明白咩叫生不如死…

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

好彩最後都grad到,就係早兩個月。

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
有d prof 其實能力真係不足
唔明點解學校仲keep 住d 咁既人
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

最基本係起哂佢的former students同publications (同 collaborators)
如果有半路離開的學生就要試下八下點解

我老細個底勁好,全部PhD都順利grad。不過啲師兄姐嘅exam committee都係hea友,而我揾咗個出名對學生好但超認真嘅Prof做exam committee,好彩最後佢放過我。其實呢個Prof原來同我老細有廿年以上嘅仇口,呢個Prof事後先將佢同我老細咁多年來嘅恩怨講比我知
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

仲有case係個supervisor偷左學生D文

屌我以前個lab咪係咁
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘
如果你跟到個老細無錢,無idea比你,又無Project比你做,又十年唔上一次lab,你同佢傾問題佢又比唔到suggestion之餘,佢會屌返轉頭,話你唔準備好幾個方案比佢揀個好嘅去解決你嘅問題,到你有solution但要R collaboration,佢啲人緣又差到個個prof知你佢嘅學生就即刻reject你…
幾經辛苦做到一堆result寫文,先話啲data唔要得,又要做過。去到defense個日,又比committee話份thesis唔夠料要再加嘢。事後聽返個committee話老細誤人子弟搞死自己…
咁你就明白咩叫生不如死…

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

最基本係起哂佢的former students同publications (同 collaborators)

我老細個底勁好,全部PhD都順利grad。不過啲師兄姐嘅exam committee都係hea友,而我揾咗個出名對學生好但超認真嘅Prof做exam committee,好彩最後佢放過我。其實呢個Prof原來同我老細有廿年以上嘅仇口,呢個Prof事後先將佢同我老細咁多年來嘅恩怨講比我知

講得比你聽應該都唔係咁大仇口姐

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

The Phd movie 2劇情翻版
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

點解咁多巴打既環境咁惡劣

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

巴打我睇左你之前講flatemate個post

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

樓上個巴打話唔大仇口…
其實我覺得係個Prof有容人之量同公私分明,我聽佢講故仔嘅時候佢真係好谷氣架。

可唔可以講下要點起法?

樓上個巴打話唔大仇口…
其實我覺得係個Prof有容人之量同公私分明,我聽佢講故仔嘅時候佢真係好谷氣架。

講唔講得大概個仇口點黎
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

根本學術界係咁
你做得愈耐,就發現好多人為呃飯食
逼狗跳牆之後不擇手段
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

根本學術界係咁
逼狗跳牆之後不擇手段

個個都係為tenure
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

根本學術界係咁
逼狗跳牆之後不擇手段

個個都係為tenure

其實commercial又何嘗唔係險惡

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

根本學術界係咁
逼狗跳牆之後不擇手段

個個都係為tenure

所以我都係當做academic係打其中一份工者
Btw 有無巴打有用過一種stat technique叫partial least square path modelling?
其實Econ grad school 2nd tier 係邊幾間?qs ranking 幾多到幾多
呻完 返去煲藥先

屌巴打講到好慘

屌我以前個lab咪係咁

根本學術界係咁
逼狗跳牆之後不擇手段

個個都係為tenure

天下烏鴉一樣黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞