計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
又係我

potential老細話會收ra
但個ra嘅contract係兩年

去唔去馬好

但concern嘅係以下幾個可能出現情況
1.做曬兩年,跟住佢先收我mphil 2年
讀完都24歲,再出國phd(咁好運讀到嘅話)5年
讀完都就黎30

2.做曬兩年,直接apply外國phd
但咁樣可唔可行?

3.做完一年,搏做佢嘅mphil
會唔會好odd?

你覺得你老細會唔會放人先sosad
其實兩年RA,過左第一年就已經可以報外國phd,完約直接去。

不過你老細人品如何先
其實如果拎住間外國phd offer做referencing 比local u,會唔會有幫助架呢?

巴打,回頭是岸

你指既岸係邊一邊?係咪香港?

外國咩level既U先

field排名50內

我好有興趣知邊間
其實如果拎住間外國phd offer做referencing 比local u,會唔會有幫助架呢?

我唔係好明你講乜

姐係同間local u講連外國既u都收我,你收唔收

去外國讀啦,唔使諗。你咁樣同香港呢邊講,有機會無啦啦得罪人,何必呢

stem去外國啦,仲酳top 50

佢應該同我同field, psychology related
巴打,有外國offer 就好去外國
番香港,特別係social science
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!
好奇一問,呢度有無人讀applied science/engineering
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!

100% agger
好奇一問,呢度有無人讀applied science/engineering

Here
Engineering出國然後入工業界先正
又係我

potential老細話會收ra
但個ra嘅contract係兩年

去唔去馬好

但concern嘅係以下幾個可能出現情況
1.做曬兩年,跟住佢先收我mphil 2年
讀完都24歲,再出國phd(咁好運讀到嘅話)5年
讀完都就黎30

2.做曬兩年,直接apply外國phd
但咁樣可唔可行?

3.做完一年,搏做佢嘅mphil
會唔會好odd?

你覺得你老細會唔會放人先sosad
其實兩年RA,過左第一年就已經可以報外國phd,完約直接去。

不過你老細人品如何先

老細人品幾好(我覺得
我去做student helper個陣都會關心我
我見lab啲人都佢有講有笑咁

另一個問題就係
個ra算係幾個範疇一齊做
唔係完全同我個興趣一模一樣
咁會唔會影響日後升學?
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!

其實乜科都係, 外國出路好好多
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!

數學巴打講得好岩
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!

數學巴打講得好岩

係嫁資源都好唔同
係香港 拎到7位數既grant 係好大件事
係外國 拎到7位數grant 係正常
而且香港得政府grant 申請咁濟
外國仲有好多私人funding
整體黎講,香港做研究好似做唔到咩大事
同自殺分別唔係好大
回頭是岸!

數學巴打講得好岩

係嫁資源都好唔同
係香港 拎到7位數既grant 係好大件事
係外國 拎到7位數grant 係正常
而且香港得政府grant 申請咁濟
外國仲有好多私人funding
整體黎講,香港做研究好似做唔到咩大事

某大數學家咁愛國愛港都唔肯返黎做啦
屌你老母 讀緊MASTER

MSc/MA定MPhil先
等offer真係好慘 2月都就完仲未有

無rejection都算有希望ge

報左十幾間 Duke Washington UIUC Michigan ETH reject左我
EPFL有半個offer 但話要等supervisor approach我先有
In完Oxford一個星期等緊回音

屌呢堆school reject你有幾出奇

屌 講呢啲
屌你老母 讀緊MASTER

MSc/MA定MPhil先

係一個無分MA MPHIL既世界
呢度全部做法係Mphil

咁講都係得Oxbridge 姐
唔知26歲前可唔可以畢業

Me廿八仲讀緊
唔知26歲前可唔可以畢業

Me廿八仲讀緊

我想盡量32 33歲攪掂Phd
好彩我大學跟著個好老闆

巴打晒銀?

Engineering
成個post 都係social science & Econ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞