計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘
如果你跟到個老細無錢,無idea比你,又無Project比你做,又十年唔上一次lab,你同佢傾問題佢又比唔到suggestion之餘,佢會屌返轉頭,話你唔準備好幾個方案比佢揀個好嘅去解決你嘅問題,到你有solution但要R collaboration,佢啲人緣又差到個個prof知你佢嘅學生就即刻reject你…
幾經辛苦做到一堆result寫文,先話啲data唔要得,又要做過。去到defense個日,又比committee話份thesis唔夠料要再加嘢。事後聽返個committee話老細誤人子弟搞死自己…
咁你就明白咩叫生不如死…

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

好彩最後都grad到,就係早兩個月。

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
有d prof 其實能力真係不足
唔明點解學校仲keep 住d 咁既人
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

最基本係起哂佢的former students同publications (同 collaborators)
如果有半路離開的學生就要試下八下點解
bachelor 讀international studies 想係industry做marco economic research.應該點prepare 有個taught master夠唔夠

要睇邊度既taught master
邊個post先岩

而個先岩
Research post都1001

變左research辛酸之路
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘
如果你跟到個老細無錢,無idea比你,又無Project比你做,又十年唔上一次lab,你同佢傾問題佢又比唔到suggestion之餘,佢會屌返轉頭,話你唔準備好幾個方案比佢揀個好嘅去解決你嘅問題,到你有solution但要R collaboration,佢啲人緣又差到個個prof知你佢嘅學生就即刻reject你…
幾經辛苦做到一堆result寫文,先話啲data唔要得,又要做過。去到defense個日,又比committee話份thesis唔夠料要再加嘢。事後聽返個committee話老細誤人子弟搞死自己…

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

可唔可以講下要點起法?

睇publication, commitee去"估"佢個network
bachelor 讀international studies 想係industry做marco economic research.應該點prepare 有個taught master夠唔夠

要睇邊度既taught master

診而家去take econ course
有d prof既cv會寫埋自己拎緊幾多份research grant同埋有幾多grad student跟緊佢
可以留意下
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘

所以起底係好重要
所以起底係好重要
所以起底係好重要

因為好重要所以要講三次

起底真係好重要!!!
跟錯人慘過食屎
誤人子弟呀!

能力不足反而唔係太大問題 (for MPhil), 你會見到佢地停左係asso prof之類的rank
最慘係無network, 對學生差的

有部分assist associate prof左成幾廿年,就要睇睇
有d prof既cv會寫埋自己拎緊幾多份research grant同埋有幾多grad student跟緊佢
可以留意下

寫左個d好好多
Advisor兩個星期無覆我email

有機會miss左,好開心我super覆得快
回頭是岸呀,巴絲們

巴打分享下

讀PhD嘅過程係好撚慘

巴打真係看透人生
無得再慘過跟錯super
希望今個禮拜有OFFER

巴打報左邊到

上個post講左

呀係sor 唔記得左

但其實我無乜所謂
淨係等緊佢搵個再勁d既prof幫我寫信

但其實我無乜所謂

搵reference真係要搵d回覆良好既prof send 萬一走數真係gg

但其實我無乜所謂

搵reference真係要搵d回覆良好既prof send 萬一走數真係gg

我間學校prof都好好人 應該無問題 問其他學校既就唔知

但其實我無乜所謂

我試過有日明明make左appointment, 之後完全無回應 過左個日先話有野做 自此就有陰影鳥

但其實我無乜所謂

我試過有日明明make左appointment, 之後完全無回應 過左個日先話有野做 自此就有陰影鳥

試過約中大一個prof 兩個月前約 一直無回
之後到左個日朝早八點send email話十點ok

但其實我無乜所謂

最尾有無去
有應都好呀,我個次乜都無 預備晒d野等足一日
有冇人分享下第一次同屋企講想讀phd,有咩反應

但其實我無乜所謂

最尾有無去

我十一點先起身 晏晝去到佢唔係度
之後佢send多個email問我搵佢想問乜
但我從此無覆佢
有冇人分享下第一次同屋企講想讀phd,有咩反應

好彩屋企人支持我追夢

但其實我無乜所謂

最尾有無去

我十一點先起身 晏晝去到佢唔係度
之後佢send多個email問我搵佢想問乜
但我從此無覆佢

而d真係比一打

但其實我無乜所謂

reference最撚煩係填d on99的表, 寫封信對佢地黎講唔難

但其實我無乜所謂

reference最撚煩係填d on99的表, 寫封信對佢地黎講唔難

同埋佢地唔記得deadline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞