計劃進修PhD/Research討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
好多大陸prof都係pub machine
教得幾差都唔會有事
教學表現佔佢地總評估一半都無
可能有大學有既 但我唔肯定邊間
研究型大學就更難

太多人投訴好似就係調course 不過聽講過有prof走堂搞到要head過黎上

Prof都走堂
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

有香港嘅U而家嘗試緊做教研分家, 但係一啲都唔睇好

識得有department head會捉啲教得差嘅staff去照肺, 但係都係得個照字, pub到紙攞到grant, 你教得幾衰都唔會有事
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

太多人投訴好似就係調course 不過聽講過有prof走堂搞到要head過黎上

Prof都走堂

有聽過有asso prof上堂嫌太多undergrad走堂成堂唔講書
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

識得有department head會捉啲教得差嘅staff去照肺, 但係都係得個照字, pub到紙攞到grant, 你教得幾衰都唔會有事

外國都有professor同researcher分制度
但老實講你r funding咪又係要research
唔通教得好啲間學校有多啲funding
真係好難解決
其實吹唔漲 中學都咁多教畜啦
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

Prof都走堂

有聽過有asso prof上堂嫌太多undergrad走堂成堂唔講書

我明teaching個種感受,有時無人黎個陣都幾sad
但都唔洗咁小氣成堂唔講書
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

佢老味今個sem見過有兩科類似既,兩個大陸人prof 係咁說服學生讀對面個科,一個仲講到明自己通常俾c range
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

Prof都走堂

聽過有prof走左三份一堂
教得幾差都唔會有事
研究型大學就更難

外國teaching load重D, 人工仲要低D, 但係通常又教得好D喎, 點解釋?
Engine 仔final year
諗緊讀唔讀mphil 怕冇料grad唔到

唔會grad唔同,最緊要你有無心。Research呢家嘢有心就做得好

利申:Engine仔

唔會grad唔同,最緊要你有無心。Research呢家嘢有心就做得好

mphil要求其實唔高,仲有個supervisor睇住,無事既,類似以前三年制ug個final yr project
而家係咪無左啦?
其實個個都話外國PhD吃香d
好奇一問
咁有高薪厚職 比如醫生個d 會唔會為左個外國PhD而去交貴學費仲要無左可觀收入去讀呢

呢個我可以答你
通常都係香港收data
得閒飛過去做 presentation
所以都係有醫生讀phd

原來咁都可以 咁個PhD算唔算distance咁part time 讀 如果唔係 要full time讀幾年PhD 佢個cost 好似好大 我諗就算有funding都唔會夠cover醫生份人工掛

mphil要求其實唔高,仲有個supervisor睇住,無事既,類似以前三年制ug個final yr project
而家係咪無左啦?

FYP家下engine仔都有,不過2年真係短左啲。不過當跳板都唔錯既。
純粹覺得自己只係識考試既人 唔敢讀

而家係咪無左啦?

FYP家下engine仔都有,不過2年真係短左啲。不過當跳板都唔錯既。

第一個rejection

而家係咪無左啦?

台灣全民碩士同大陸,你估有幾多真係做到嘢?
真係唔洗怕如果有心,其實research同做course project係類似。只係你自由度大多好,不過唔好靠supervisor.... Supervisor平時吹吹水就得,你有乜困難,好多時候都係你自己拆,你會比嗰方向你,但其實你先係最熟嗰個,佢啲意見有時都未必有用。最後都係自己拆掂算
不過無心就真係唔好玩,你只會後悔。

而家係咪無左啦?

台灣全民碩士同大陸,你估有幾多真係做到嘢?
真係唔洗怕如果有心,其實research同做course project係類似。只係你自由度大多好,不過唔好靠supervisor.... Supervisor平時吹吹水就得,你有乜困難,好多時候都係你自己拆,你會比嗰方向你,但其實你先係最熟嗰個,佢啲意見有時都未必有用。最後都係自己拆掂算
不過無心就真係唔好玩,你只會後悔。

當唔洗錢拎個master都好既
第時搵工又有用,反正出面唔是好多人識分mphil msc , 再讀上去又得
出到post2
出到post2

變左research吐苦水區
出到post2

做research不嬲食屎
但有prof. 同我講做到AP就買到樓架啦
出到post2

AP入職入工平均6萬,contract3年,如果呢三年冇output/grant你想續約都幾難
出到post2

AP入職入工平均6萬,contract3年,如果呢三年冇output/grant你想續約都幾難

咁3年乜都無又係有啲問題既
第一個rejection

又多一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞