其實唔好以為支那好打得,呢次終極一夾可能夾到佢收皮

299 回覆
2328 Like 34 Dislike
撐佢

鎖國, 鎖埋vpn, 唔好放D垃圾出黎污染世界
D 3毛記得出左糧買喜茶
喂,講清楚先
唔係兒登仔會信錯你

中國係08年都無風光過架,係佢有少少錢以為自己好威威咋
08年嗰四萬億人民幣暴力救市而家個後遺症仲係到
https://lihkg.com/thread/1169374/page/1

大家唔該保護好自己
經過14年, 大家知道邊D係人係鬼
搞死香港真係一個好錯既策略
對外國都黎講 成個中國最信得過既野就係香港
而香港無論係經濟定係技術上其實都幫個中國
但中國偏偏為左維穩而整死香港
就算係共產黨執政 極權政治要維穩
你都要係搵個可持續發展既做法搵個平衡點出黎
但習習上左位既中國完全係走綱線咁
喜茶對得幾千蚊收入嘅年輕人嚟講係affordable luxury
成個城市有1%傻仔買都要排隊啦

講開又講,大陸物質主義分分鐘強過香港
啲廿零歲嘅後生女借貸,裸貸,做雞都要用名牌,用貴嘢
反而家境平平嘅港女識慳家
多謝更正
top 1%人風光, 用14億人黎claim自己超英趕美, 成堆低質產業
小學生都識計(除左果一個), 唔講咁明喇
我個人意見, 你做到李光耀咁有料, 我服你
但依加我一定出黎反你
成單野用logic係唔會諗得明
我諗北極熊依加笑到仆街
真係人on9有樣睇
房地產市場,放水存量
世界工廠,人口紅利
國企民企不斷將burden 轉來轉去
細心睇其實係零和既格局
上邊咁多情況,得人口紅利係organic

讀過econ都知long run
要靠productivity, labor force, 同technological advancement 增長
人口紅利慢慢無,已經準備gg
人口結構都睇到佢國之將亡, 男女比例差到咁
戰後人口老化, 生到28億都頂得返上去既
唔係咪好似日本咁樣沉, 但人地有tech wor, 支那乜都無
+$0.05
屌你老母
邊個黎? block左睇唔到
食撚屎啦你 死3毛 廢老式口吻
好想知你生活有幾好
其實有d智慧都知支那人唔會諗長遠
過去十年都係一時風光
就以為自己可以超英趕美
講到底過去幾十年做窮國
難得宜家賺到外匯就想挑戰美國霸主地位
大佬人地玩經濟時支那仲玩緊牛屎
玩緊高科技時支那仲係玩緊牛屎
仲要支那人果款唔係做實事乜柒都靠吹既特質
有得做人奴隸都算比面 實際係做狗都不如
老老實實,technological advancement我估點都有啲,爛船有三根釘

人口老化中國大概都仲有20年玩
到時應該會雪崩式老化
不過共產黨有咩做唔出,大不了咪一次處決曬啲老人,或者趕曬佢哋返鄉下自生自滅
路邊既野狗 我已經喂左佢食屎 佢依加已經走左了
有冇諗過 經濟差 唔止樓價跌
大把人失業 跌到03年低位又如何 你都唔會有錢買
比得起首期 想做按揭銀行都冇咁易批
係咪想同大陸人工同步 得幾千蚊一個月
唔好話去旅行 去澳門你都去唔起呀
佢狗黎架, 唔好同佢嘈呀
佢柒架~~
岩 政府權力再大 人民先最重要
政府冇左人民就只係nothing
一個國家其實人民先係大佬
單靠政府 冇人民既支持點都唔會撐得起一個國家
主副都搞錯晒
其實想問好耐 搞咩5毛扣左人工變到得返3毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞