其實唔好以為支那好打得,呢次終極一夾可能夾到佢收皮

299 回覆
2328 Like 34 Dislike
美軍來了我帶路 既原理咋嗎
香港人, 團結一次啦, 6月9去東角shopping
但點解仲有咁多國家咁忌佢?歐洲國家唔唔敢直接得罪佢,英國更加怕在佢
呢場波 任何人可以落場踢 衝呀 入波啦😎
呢個post散播共產黨會失敗既主義
https://lihkg.com/thread/1179708/page/1
海外既人企出黎, 由外到內, 再由內到返外咁收支那皮
呢個世界好現實, 有錢賺咪埋堆, 本來中國點樣土豪, 口交部點樣打飛機, 都影響唔到人地
但你控制, 監聽自己D蟻民就算, 你將隻手伸到去外國度, 人地想睇唔到都幾難, 你郁到人地普世價值, 偷野果陣太明顯, 咁人地終於知道你係敵人
你諗下D咩西藏新彊問題, 釣魚台, 南海爭議幾時會搞到大家反哂面, 因為對比既大家既貿易往來真係唔太重要, 咁細單野唔值得wor。但當大家出哂聲, 態度唔同哂, 你就知係個風向開始轉, 而郁佢亦都有好多種方法, 我唔會話呱D係忌佢。

英國又係另一個問題, 其實我都幾憎英國佬, 留低一大堆問題係香港, 然後走撚左去。一個自由既國家, 控制殖民地既方法就係唔好俾佢有自由, 其實英屬香港政府果陣又係面對各種社會問題, 一個外國既政府要建立佢既credibility, 面對罷工, 官商勾結, 貪污人地都有方法解決, 人地仲解決得高章好多。但係, 佢係無諗過俾真正既民主香港, 當你係奴才, 但你心甘命抵, 功能組別就係佢地留低, 搞到唔同界別有份發聲, 等你以為好平等咁。去到香港前途談判, 英國其他殖民地係有得自決權, 香港呢? 有人話當時鄧小平係打仗出身, 真係好強硬果D既人, 好有領導能力, 可以deal到英國收哂皮。又有人話係英美同蘇聯既關係又會受影響, 咁真假我唔知啦, 但我剩係知英國最尾留低左基本法呢本漏洞百出既垃圾同埋<中英聯合聲明>, 咁大家大概知道結果係點, 就係英國人係度食飽屙屎然後走左去。
巴打好有心推, 多謝你
全世界一齊加油共勉之!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞