其實唔好以為支那好打得,呢次終極一夾可能夾到佢收皮

299 回覆
2328 Like 34 Dislike
世界上好多野都係好dynamic咁變緊, 由08奧運, 大家覺得係我的國爭光, 地震大家仆住去捐錢。咩大家一家人, 以上更加係當時年輕一輩既主流意見, 當年講過呢D既人我諗你依加都唔會再講得出。但我唔係黎鞭屍, 我只係想指出支那其實係風光過,, 強大過, 某部分人認同過 (唔敢講大部份),但呢樣野唔係永遠, 呢個世界無永遠, 但佢行到呢個位, 只要再行錯少少, 由盛轉衰,由衰轉更衰,萬劫不復唔係咩唔可能既事。

諗返起14年Umbrella Movement, 當時聽到好多悔氣野, 阻住搵食, 咩香港人做到D咩, 上完街第日返工, 外國真係會幫你咩? 等等既說話。有人話呢D係鬼先會講既野, 搞分裂, 搞內鬨, 民主黨賣香港(呢個我信係真), 有人覺得講得好岩, 出黎既人俾人利用左, 乜乜物物。我唔理你點樣諗當時情形, 我睇到既野就係反對既人覺得自己可以獨善其身, 人地爭取緊既野唔關佢事, 上街既人係幫外國勢力又好, 社運龍頭又好, 爭取緊利益, 人地收錢, 你班人就俾人拉。

但今次, 問自己一句, 你出黎係為左邊個, 係你自己, 你仔女, 你個孫。我唔會想叫醒D扮訓既人, 呢D人收哂利益, 出賣人格, 連作為人既資格都無。我係想叫醒一D未訓醒既人, 今次唔係你上住網UNUN腳, 望住烏克蘭, 新彊俾人搞, 你食花生, 呢次係講既冚家剷, 冚港剷。

我個人認為, 呢一次係除左8964以外, 能夠動搖支那政權最好既機會。

外國勢力: 美國帶頭搞中國, 28國外交照會, 華為單野係澳洲通報美國, 日台停貨夾緊佢
大家唔好俾單單係華為, 貿易戰only, 關錢事守移左視線, 成件事既重心係國家安全
華為做到既服務, 想做既野, 其他中國同類型既企產係可見既將來亦都會收皮
呢樣野既連帶關係有幾勁? 中國4大內銀, 阿里巴巴, 騰迅, 呢D money service provider其實真係有排玩。

攘外必先安內, 佢依加內外都搞唔掂: 今日美國駐中國大使訪問西藏既新聞突然出左黎, 係呢個時間出黎? 無咁岩掛
藏獨、疆獨、蒙獨,港獨呢D問題一直都包圍住小支那, 共產黨殺左人地咁多人, 你估佢唔洗還?
呢D問題只要大家消息互通到, 一點即爆。

今日香港: 政府官員一大堆人頭豬腦, 成件事柒婆已經自我膨脹到以為自己係同其他國家既外交官有對等既關係, 佢依加(自以為)氣勢強, 咁我地咪等佢自己做錯野, 睇下會唔會外交層面上會唔會升級。成件事未必係佢上邊既旨意, 難保有人想邀功而愈幫愈忙, 柒婆有機會兩邊受敵。
大家唔好成日聽到佢講D廢話, 咩"林鄭稱聽不到歐盟對修例的具體憂慮", 覺得好嬲又點又盛, who fucking cares, 佢只同佢班人只係小丑, let it be. 現今香港, 有能者, 趨之避吉, 無能者, 爭住居之。

講埋隻維尼熊, 咁多代領導人以黎最差, 似乎經濟, 外交全部都唔係佢強項, 權鬥佢就可能叻少少。佢將香港呢對逃生門自己封左, 香港有一定既制度, 但又有一定既灰色地帶俾你偷偷摸摸咁偷技術, 吸外資, 其重要程度就好似未同美國破冰前既北韓, 利用中國東北搵美金咁樣。呢隻識生金蛋既雞, 你依加想殺左佢黎食, 咁隻雞又真係反抗唔到, 但食完大概佢自己都時日無多。

最後我成日見到一D唔知係網軍定點啦, 話你估香港值得外國幫你? 憑咩。你以為香港真係咁重要? 人地會打其他牌, 無左免簽, 旅遊警示, 收你香港人難民, 黎同中國反面? Yes, 岩呀, 唔好睇到香港咁重要, 我一直都只係強調, 係小支那背腹受敵既時候, 係香港突圍而出既最好機會。唔理係咪為左香港, 事實係大家都圍緊支那, 機會就係機會。回應返我第一段, 立埸係會變架, 今日大家踢埋同一埸波, 咪做住隊友先囉, 你唔理人地出唔出黎幫你, 你為左自己, 你都要出黎踢呢埸波啦。
如果你生活得好又何需攪咁柒多野咩

攪完你生活會好左?

後悔點解當日唔讀好d書啦柒頭
你又知我無一份好既工, 你地D敗者論
我自問喺香港叫做衣食無憂但我都覺得個環境令我好唔快樂
on99咁款,我依家收皮五野一個月,日日剩係玩手機聽歌睇戲,你地呢d大學生做到d乜工,大學生唔代表搵到工,我身邊就有一大堆人係大學畢業,收入又咪低撚過我,仲要做唔長,大學生? 食得架?
一大堆蝗蟲落黎搶學位搶床位搶公屋,大學生wo....有冇位收你都係問題啦
留名再睇
同喜茶撐起經濟, you serious?
你有冇返過大陸, 依加細D廠執左好多, 借錢利息去到15%
咁又唔洗攻擊大學生既, 攻擊隻狗好喇
大家明架喇, 關稅果日D散戶遲幾個鍾先知咩事

呢D就係唔會叫得醒既人
明白,唔好意思
我認同既, 香港其實好大機會玩完, 最難果樣野係整死中國, 但可以救到香港
呢樣幾乎mission impossible
但呢樣野只係講緊經濟, 要重新黎過, 但香港既政制大概會走向歐美果邊
同埋既然都係死, 我個人認為, 點解要俾支那好過
推 post
無論你想攬炒中國定捍衛香港
都應該出嚟
你人工由五毛跌到得返三毛

生活有冇好左?

後悔當日唔好入呢行啦柒頭
我只可能話香港係一個好靚既地方, 近年係烏煙瘴氣
但咁並唔代表佢無機會再變返一粒明珠
其實身邊既人好多都有能力走, 有錢人, 大劉, 立法會果班就算係燒到埋身先行出黎, 我都會好appreciate, 什至連民主黨呢一刻我都會當佢地係同路人
但大家切記, 唔好當佢地係社運龍頭, 大家只係有需要既時候企係同一邊
出嚟啊!!

呢次we are not alone!!
因為貿易既關係, 香港依加做咩都係under the world's spotlight
we definitely not aloneBest chance ever
因為貿易既關係, 香港依加做咩都係under the world's spotlight
we definitely not aloneBest chance ever
雖然我通識唔好,但通識都有教啦
生活素質 由好多部份既組成.物質只係中一項,政治環境都有包埋架
你唔想講生活素質咁馬斯洛的需求層次論都有講自我實現係最高級別架嘛.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞