有冇分體式冷氣機推薦?唔該

347 回覆
13 Like 3 Dislike
你可以睇返我上面個段,都解釋左了
至於你話三重都話自己廠做,按道理都無錯,三重海爾係合資廠,確實都可以計自己廠

電機Move eye 係幾好,如果你買黎for 廳用
但如果for 房訓教用,move eye 無乜需要
因為會有額外既聲 寧願off 佢
如果個空間唔係特別大又有窗口位,寧願要pan 變頻窗口機
珍寶早就唔係十幾廿年前個回事了
珍寶細機唔算差㗎喇,無位嘅話寧願揀佢都唔想揀Daikin McQuay同埋日立。
同埋都好撞手神同睇師傅裝工
日立真係得啖笑
本身之前屋企裝冷氣,舊兩部機一部日立一部珍寶,部珍寶廿年機仲凍到仆街,部日立就嘈到拆樓咁又唔凍。
之前因爲我做Studio嘢要靜,換分體機,睇咗幾個牌子同港日forum嘅討論後本身想買三菱電機,但最尾唔夠位先揀咗珍寶部368。
So far部珍寶都好好,夠凍又唔嘈。
裝分體機慎選裝機師傅,裝得唔好好撚麻煩。
睇住佢要抽真空先好收貨,好多撚樣啤氣就算。
日本人對三菱電機分體評價幾高
珍寶368 主要玩獨市,好多人都係無得揀之下揀佢
變頻機唔嘈就基本既
但當你用過三電,就知原來可以咁靜
不過三電420 係唔得既
香港好多人都擺唔到550
可惜
自己間屋廿年前買
發展商全屋裝三菱重工分體
到而家都未換仲好正常
三電420好似仲係得定頻未出Inverter
無錯,其實有位真係550 好過420
正常喇,啲嘢唔使全部塞曬喺個細機殻到。
散熱都好啲。
希望有生之年香港菱電會入霧峰系列,太撚正喇
多聯機同一拖一相比
多聯機有咩優點缺點?
連個遙控都靚過人,不過霧峰系列都無220v
所以根本入既機會都無
優點至少有減少室外所需空間
缺點就當然係一壞就齊齊無得涼
渣左好多...日立啦
效能方面呢?
同一時間開多過一部會唔會製冷差d?
係怕分體維修係咪都要搭棚 好貴
多聯機其實係好好,主要係講個彈性
大金,三電,日立都可以做到呢種玩法
我所知Panasonic, 東芝唔得
我舉個例子,一拖三
室外機3匹
你可以好自由配以下建議室內機
1+1+1
2+1+1
1.5+1+1
1.5+1.5+1
你可能會好奇係已經over 左,咁我用2+1+1做例子
廳用2
兩間房用1
廳同兩間房,正常根本唔會一齊開
呢個就係好處
弱弱一問
多聯機一般咩價位
裝/維修係咪一定要搭棚
同獨立機比,平少少,唔會太多
但多聯機比較自由配,所以都係要問啲冷氣電器舖,你同佢講需求再報價

搭棚就睇你屋苑架喎,有啲一定要,有啲唔使
有啲直頭用吊船
所以無人答到你

但講真啊,如果
如果本身諗緊窗口機既,又有位擺窗口機
變頻窗口機都係好選擇既
始終分體真係好睇你安機條友既質素
唔好彩就會中招
窗口機少好多呢類問題
但當然分體,窗口,係各有優點缺點
分體優點係咪靜?
我諗最重要係凍+維修易
少少聲可以接受
係咪唔應該揀分體
定揀窗分?
而家好似個個裝修都揀分體咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞