有冇分體式冷氣機推薦?唔該

347 回覆
13 Like 3 Dislike
樂聲/樂信 窗口機
算係好靜
分體式師傅手工唔好真係會死

所以兩樣都有缺點
估唔到買部機都咁多學問
多謝各巴絲幫手分析

我諗都係買多部風扇對住阿仔算

窗口式 變頻
7000-9000 蚊左右
pan 記就貴d
變頻機 機價貴 但慳電費

睇下啱唔啱你
搵批發買,應該平啲
分體式安裝費起碼1500-2000
大金都唔得 咩牌子好過佢
我百幾尺都買左匹半
日立好似差左
大金以前係好 但近年好似話售後服務差左好多
我本身都諗住買大金分體 最後轉左三菱重工
我係bbe買
房用1匹,好多個size 都fit 窗台不用搭棚
裝分體緊係講性能嫁la 你唔通預佢成日拆拆裝裝咩 只要第一手師傅裝得好 點會有問題
三菱重工完全唔係大金果皮la 你話佢貴就另計
買俾bb 就分體啦
已買大金 R32雪種 2匹 淨冷 $9050
唔清楚你咩情況la 我做開就大金 比較穩陣
不過機器既野 有時好難講 講普遍la
夠budget夠位一定係大金R32
不過得變頻冷暖 冇淨冷 同唔係420
唔夠位就大金420
次一級就日立R410A 420
再次一級格力
真係又平又抵 但大陸做(好多冷氣都係佢同美的代工)

講大金唔好極大可能係師傅那西冇裝好
冇得救 東芝冷氣賣左比開利 間廠同美的合資
如果舊機係R22同R410A機比 R22易裝好多 R410A好考師傅手勢
大金都話唔掂 唔洗再買分體冷氣
其次係日立 但窗口機千奇唔好買日立

BTW
我用緊R410A日立420同陳年R22馬拉Pana
如果樓主諗PAN記 問清楚係咪馬拉機 千奇唔好買馬拉機
唔該絲打 好詳細 睇完即刻明曬 上網搵到一頭霧水

不過依家都係唔買住 等BB讀書 出嚟做野先買

另外對唔住咁多位咁積極幫我 但我可能係連登入面比較窮嗰個 冇乜積蓄 同埋budget比預期高 過兩年再買 大家嘅意見我會記住 到時有能力買再睇返 再次感謝各位巴絲

呢個post學到好多野
煩惱緊兩房單位要點揀冷氣
好多窗分我4級能源標籤
要平靚正買格力啦
有冇人知分析一拖二有咩好處?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞