有冇分體式冷氣機推薦?唔該

347 回覆
13 Like 3 Dislike
唔散熱又點制到冷
大陽曬/散熱空間唔夠/當風都可以攪到部outdoor唔夠力散熱
窗分排散熱Coil細已經散熱唔好
仲要就埋一級能源標籤部機就梗加廢
咩型號
咁變頻窗口有冇推介
泰國大金一樣壞
三電420點唔得法
Pana記兩匹分體,暗喉兼不銹鋼架,報4700,機係格價綱揀,加埋要12000,好痛
我買左p記2匹窗口,5680蚊連安裝
我自己屋企上年拆哂所有窗口機改分體機
一部開利 一部日立 一部大金 一部樂信
都係公司d客買完唔岩位裝退既機
所以咩牌子都有
因為本身自己做過裝機所以都唔難搞
但就前前後後搞咗兩日
如果要變頻既就四隻牌子都有
要細室外機既話 四隻都有
你去睇機個陣只要講明要「420矮仔」
大部分都知你要咩
如果你本身都係用緊兩匹機既話基本上都裝得落
你可以度下你本身窗口機幾高 再加埋機頂上邊塊玻璃
咁當然 如果你伸到隻手出去度既
就可以由室外天花位度到宜家部機既機底有幾高
過45cm就夠位 但係最好就夠50cm
另外個架要重造一個
不過有d師傅唔肯做窗口機位改矮掛牆機
因為都幾難搞 由其如果係公屋冇冷氣機台個隻
要拆窗 又要上拉爆
如果真係唔夠位既都可以睇珍寶隻368變頻窗分
不過都唔平

一部機大約2500-5000
一個架大約400-700
一部裝工800-1500 包12呎雪種喉 超長50-80一呎
一部打雪種400-1400 (有d會係裝工到包埋)
拆機300-450一部
如果你電制要改位既就另外再加200-400睇位置

開利係平 但比起其他牌子就嘈少少
有冇人知台灣既220v 50hz冷氣可唔可以係香港用
上pan記台灣睇 多好多款 窗口機全部都有變頻
https://shopping.friday.tw/ec2/product?pid=6854959&cid=389604&sid=699&mid=1
打錯 220v 60hz先岩
運費唔貴咩?

冷氣太多零件係入面
答唔實你50hz 行唔行得好
你試下問鋪頭

轉得慢左 d 雪種 行得慢 可能影響 製冷
散熱又影響
窗口機唔太重應該唔會貴過裝分體掛?
我認為 計埋運費 應該同
香港嘅 窗口 變頻差唔多
唔清楚 台灣運冷氣返香港要幾錢
但又冇保養
香港好似冇咩變頻窗口機揀 而家個廳已經用緊pan記r32哥隻 最細都1.5匹
嘈唔嘈?夠凍
完全唔嘈 夠凍又舒服 有冷有暖
嫌1.5匹 太大部?
係冇咩揀 但係都叫做好用呀
間房都想換變頻 夜晚訓會舒服啲 不過3/4或者1匹變頻係香港完全冇選擇
屋企換咗部兩匹包安裝,c fu 裝咗兩個鐘,又換電版又盛 (部機條電線直插入牆身個電版,冇插蘇)
其實 p 記呢 d 變頻窗口機都係台灣製啊,唔使喺台灣買吧
問題係我係房用 唔洗咁大匹數同埋咁貴 更加唔洗暖氣 台灣哥邊3/4都有賣 香港反而冇
原來係咁。。 變頻窗口機都幾重吓,小心運費會貴
咁你台灣買返嚟 裝埋要幾錢?
都冇計 少款都控制唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞