有冇分體式冷氣機推薦?唔該

347 回覆
13 Like 3 Dislike
我自己唔識呢d, 都係上完一輪hkdiscuss, 見有個好熟冷氣既人有推薦過呢兩部, 又見佢泰國造, 睇左一輪先揀
想問下巴打喇叭咀係咩黎
銅喉駁機身嘅咀,打得差會漏雪種
不過三菱重工都算冷門,可能無事嘅
唔好搏三菱重工
上部就係喇叭咀打得差
而家搵個好既裝冷氣師傅真係好難, 裝工唔掂既話買咩機都係死
有冇巴絲有好師傅介紹
想問下巴打
彩興廳個冷氣位都幾大
放唔放得落普通分體室外機?(唔係420窗分)
之前收樓我上過去度個廳個窗台位大約係79(長) x 75 (高)cm, 然後gov既安裝指引係可以突出100MM範圍以內, 所以應該好多普通室外機都裝到.
我上面睇個兩部室外機係BBE個網寫既size 都係 高x闊x深(毫米): 540 x 780(+62)x 290 (更正返我揀既係SRK25ZS-S 同 SRK35ZS-S, 唔係50ZS-S). 我上MK BBE舖頭問過, 有個staff話直頭唔駛師傅上門睇位, 佢地有做過新居屋係裝到, 仲比埋D相我睇話做過好多單都冇問題之類.
係蘇寧買 大金變頻一匹包基本安裝
好在有俾100叫師傅上嚟睇位
原來好多野唔包 唔包架唔包避震膠變頻線清走舊機
仲有另外收費又話電線唔夠長
明明電制位半米到 都話唔夠
加加埋埋要7000 做冷氣佬都幾賺
咁就好,多好多選擇
裝左部珍寶368 1.5, 完全唔凍
補充返
之前用緊Panasonic 2匹分體, 面積250呎左右
一直凍到雪房咁
用左九年左右製冷壞就決定換新
因為窗台細唯有揀珍寶368
同埋之前雪房經驗令我大膽一試減0.5匹換部1.5
最後結果當然不似預期
有D懷疑師傅裝得差
依家頭痛中..
痴線250呎2匹邊夠
我間房百二呎都兩匹 何況250呎
依家的雪種無以前咁凍嫁啦 換過部吧啦
250呎兩匹其實夠有突,最多裝工唔好啫
不過R410係廢過R22就鳩梗
所謂環保就係將佢廢柴化
咁R410 同R32比又邊個廢D
屋企兩部重工都漏晒雪種
請問巴打係咩型號?
喇叭咀其實睇師傅手工
漏雪種又唔係好關間廠事嘅
呢兩個又無話邊隻特別廢嘅
不過R32有易燃問題
https://youtu.be/bMGEDdvH-v4
百老匯師傅食屎啦
我之前睇中部珍寶變頻窗分 , 我自己度晒位 明明係夠位裝
條撚樣死都話唔夠,之後搵另一個師傅睇 最後咪又係裝左
白白比左100蚊 個報價仲要貴過人
裝工唔好係咪冇得救
但係無理由 新裝都唔凍

有無試過 開到最凍 出風口有幾多度

最多都係用用下開始無咁凍
(裝工唔好的話)
冇溫度計, 但感覺上比正常差
其實要搞應該搵返間電器舖定直接搵珍寶好?
老虎開始黑面
Mitsubishi Heavy SRKQA25IN-E 1HP R410A Reverse Cycle Split Type Air Conditioner

想拆咗佢改3/4匹窗口機
巴打有冇師傅介紹?
間電器鋪本身都裝到一劈屎嘅話
你搵佢裝多幾次都係無咩用
不過你係唔夠凍定完全唔凍先
因為本身窗台機都唔係咩好野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞