有冇分體式冷氣機推薦?唔該

347 回覆
13 Like 3 Dislike
究竟你係三毛定五毛
三菱重工海爾,你望下啲技術係點黎啦
係三菱重工既上一代技術就會去左三菱重工海爾
敗走中國你都講得出
無可否認,格力真係勁
但分體機可靠性,中國有排都未係日本個level
https://www.mitsubishielectric.co.jp/home/kirigamine/special/quality/japan.html

仲有,三菱電機係有日本製
日本分體機室外機唔係用110v 既
啲人唔識都仲可以咁大聲
日本220v係三相電
美國一樣有220v
不過一樣係三相
溫度係唔會太低
但香港濕氣重,十度濕冷已經攞你命
感覺仲凍過歐洲0度
"除非你買110v 番香港加火牛"

咁你呢句代表咩?
打埋
日本隻200v係100v+100v
唔同香港直接220v

香港最接近係地盤個隻55v+55v(110v)
香港無乜幾多日子10度喇
三菱電機好過三菱重工喇,行內一講三菱重工都知垃圾嚟。
好老實你搵返日廠喺泰國生產嘅機多數都無伏,例如珍寶368,三菱電機嗰啲
其實點解唔用窗分
應該維修方便d 唔駛下下搭棚
尋日買左general 368部希望ok
同埋師傅手工都好重要
呢樣真係好撞手神
另外有無師兄講解下點解窗分有咁大聲密集滴水聲
通常開左兩三個鐘就黎了
教都無得訓
叫過保養上黎都係鳩hea我地
局住換過部
上面睇到好亂
即係而家三菱重工已經係大陸廠?
電機都係? 貴價機同平價機都係?
我重諗住裝貴價三菱

以前去星光行一間office整野
佢地開部陳年三菱分體 一開即凍好誇張
一直都想揀返三菱
可能人地買大左好多匹數先有咁樣效果

你係房裝部5匹都可以2-3分鐘內凍到震
祝你好運
以前識間判頭係珍寶代理佢都叫我唔好用佢
唔撚係掛
點解佢咁講
好多問題,易壞
或者我清晰啲咁講,我唔講傳統窗口機
我以下只講家用分體冷氣

三菱電機,三菱重工完完全全係兩間公司(歷史野唔講,有興趣就自行了解)

現時家用分體冷氣,三重香港機係中國製,亦即三菱重工海爾
廠係三重海爾廠(合資),技術係源於三重(包括IC 電路板,壓縮機)

三菱電機最出名係變頻技術,日本本土既家用機,霧峰系列係日本自家廠製造
香港既機,泰國三菱電機廠製造

到重點,依家呢個年代,壓縮機根本已經好可靠好穩定,連格力都已經靠自己做到
但變頻機,IC 電路板,轉子先係核心
三菱電機做呢方面係好好多

推薦家用分體機一拖一
變頻機
大金(日本機/菲律賓機)千萬唔好馬拉
三電
Panasonic

一拖幾 (多聯機)
大金(日本機/菲律賓機)千萬唔好馬拉
三電
東芝(日本製)

定頻機
格力(抵玩)
三重
巴打正解,日本人,唔係敗走中國,係唔信中國(因為中共要技術轉移)
佢地好早就泰國廠同菲律賓廠做國際model
係會好可靠的
窗分特色,無得搞
分體冷氣,夠位的話,幾時都係買標準機
唔夠位先買420 變頻
再唔夠位先買窗分
最近屋企裝修做過一輪功課 如果有錯巴打們請指點
三菱重工=/= 三菱電機
兩間廠係香港係唔同品牌, 各自都有自己廠係大陸/東南亞. 但兩間都講係自己廠做, 唔係貼牌. 上面位巴打講到除左大記同pan 記其他就貼牌, 唔知佢係唔識定點啦...
重工有中國廠/泰國廠, 電機就好似係馬來西亞.
重工有幾間代理, 一間有門舖專賣店 叫白河馬, 另一間叫和記, 重有一間唔記得叫咩. 幾間賣既model 都唔同 但都係個間廠做 電機就自己做返代理.

重工有CE QE 同埋樓上巴打有講既NCE, 除左個樣差別好似都不大, 有諗過求其揀一款就算, 不過早兩日上網睇到QE 好似做緊3年保養 遲啲打電話去問真啲先. 電機就有move eye 整體評價都幾好, 不過價錢貴啲 仲諗緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞