[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
供完咩資產?
樓o既味樓價跌
你安全,但大把人有2接
放多d平貨我買
鄰國
2個私樓單位,加埋二千零萬度
外資一定會轉晒去新加坡個邊 根本已經香港玩撚完左
咁對啲冇物業嘅人會唔會係好事?
係返香港銀行轉外幣 如果港爆其實係咪一樣瀨野?
一定要係外國銀行開戶先最穩陣?
我未有咁快睇到港幣會爆,我只係覺得經濟會差
如果我覺得港幣會爆/外匯制度出事,我再出post
不過有種情況,先兆難以察覺:對沖基金對港元出手,大鱷會暗中商量好,佈好局,睇準時機,出手一刻已經岌岌可危
留名
我覺得,香港隨時出現一個情況
突然宣佈同美金脫鈎
港元會突然大貶,

原因?香港唔可能強結匯
而強結匯阻唔到外資熱錢走
要阻佢地走人搬錢
就係眨值,一野打劫晒
佢地入黎7.75
想走,俾3-4倍啦

到時想走換美金,
以之前3-4倍港元換美金俾你走
可以見到香港中產集體仆街已經夠,我對前景早就絕望,之後最多咪死
依個只係美帝印錢既後果 因為美元係全球貨幣大佬 美國印全世界要跟著印
香港資產點解升咁勁係因為美國印錢搞到金管局都要跟著印 所以香港個pool size 大左幾倍
但人仔唔係流通貨幣 印人仔姐係對應美金貶值 資產咪跌
內地有錢人逃難+外資撤資+大鱷出手
三樣資金流出夾埋要超過一萬億港元,我估計(按外匯基金票據)
所以我覺得港元好難爆,樓市會易爆一啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞