[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
《刑事事宜相互法律協助條例》修訂直頭令中國可以要求充公犯罪所得
呢篇文一定要長期置頂
1. 多張刀 何樂而不為? 充公埋你香港分公司啲資產又得唔得?
2. 有 , 俾個例子你: Parsons Corporation , 啱啱喺美國上市
《刑事事宜相互法律協助條例》個修訂同《逃犯條例》一樣大鑊 甚至更貼身

https://lih.kg/1162221
大陸印錢係靠舊外匯儲備 姐係美金同美國國債
依加 侵侵打質貿易戰就係要係貿易逆差到消磨中共既外匯儲備 姐係中國印唔印錢都比人渣著春袋
印=急速貶值=大陸資產下跌(港股大部份公司都係大陸資產)=侵侵有借口打你中國做匯率操控國(侵侵講過貶值可以tax 到你45%)
唔印= 中共要回收貨幣 縮細個pool = 通縮
可以留意下新聞 大陸不斷降準就係想市場多啲cash
有錯屌細力少少
點解仲有人問好多公司支那有業務點解要驚

好多有支那業務既公司
香港分部都係用黎統籌大中華區業務
人地揀香港就係貪香港近支那而相對支那有保障,重要人物,機密,資金唔會上埋去
若果香港既保障降到同支那一樣,呢啲公司唔重要既人同物直接上埋去咪得,重要既就另外搵地方搬
點會仲留響香港,貪租貴人工貴咩
收皮啦
由恆指3萬3跌到兩萬5
一直睇住個發展到宜加

大陸降準印左3次銀紙,玩到3萬點已經無撚晒力再上
25%關稅+逃犯已經係跌市既開端
5月10號禮拜五正式簽關稅命令果日
恆指不跌反升200幾
都係北水托市咋傻仔
如果冇乜錢係咪唔洗驚
知期:其實仲有共慘黨想捉個有份量既美國佬,黎逼美國放慢慢周
長期:學加拿大同美國引渡咁,有乜事就引d外國人返去做籌碼
多多益善 少少無拘啊

《刑事事宜相互法律協助條例》個修訂同《逃犯條例》一樣大鑊 甚至更貼身
https://lih.kg/1162221
無錯 外國咁關注就係咁,以後連轉機都唔會黎香港,香港國際中心地位就
美帝應該凍結晒共產黨班高官喺美國嘅資產,我諗共產黨會即刻跪低
《香港人權民主法》
要求美國接管香港
我中學有讀過經濟,小小了解金管局功能。
不過銀行結餘詳細定義,我都花咗好多時間google先搞清楚。
喺廿一世紀,每一個人都要基本既經濟知識,因為控制咗經濟,就控制一咗個國家,摧毀咗貨幣,就摧毀咗一個國家。
唔學經濟財務知識,只會一世被老闆/政府/資本主義剝削。學校唔教,就自己去學。
美國+關稅既主要目的
其實根本就係要外資,美國既進口商將本來投資於中國生產既基業撤走,或者唔再向中國採購
因為本來呢d關稅就唔係直接同中國出口商拎
關鍵係要令中國無生意做
東南亞發展同埋生產技術,就好似若干年前既中國咁
便宜,質素唔錯,生產成本低
淨係睇nike, 有幾多野係made in vietnam 就知
大陸紙水近呢幾年升左幾多,有北上消費既人都一定感覺到,邊度仲有以前咁便宜
我一樣係無咩數據可以說服到人
但係我敢講,外資撤出中國,遷移生產大本營既外資,為數一定比你想像既多
我十分明白HKMA會顧及香港經濟既承受能力嚟調整息率,但係香港要維持聯繫匯率,又要有資金自由流動,貨幣政策會處於被動。息率有可能波動。
97年息率亦曾經大幅挾升,重創股市,所以要政府救市。當然我相信97、08之後香港金融體系成熟咗好多。不過如果資金再次大幅流出,後果係可以好嚴重,甚至金管局無法兼顧,只能犧牲某方面。
金管局最近亦提醒,中美貿易不穩,要小心管理資產風險。
其實大陸好短視
俾你過左條例
一次過攞左啲錢
止得一時血 搞死左香港
侵侵可能仲去盡啲
支那好境 香港仆街
支那仆街 香港仆得再甘啲
你唔怪得有部分人想攬炒
打份閪工 做到隻狗咁 辛辛苦苦唔容易先袋一兩兩皮
好難怪有人宜不得佢快啲炒 炒大鑊啲
最壞情況冇份工 要轉行
鬼撚叫個遊戲畀班垃圾精英玩爛左啊?
冰封三尺非一日之寒啦下話?而家先黎嗌大家做啲嘢 會唔會天真左啲?

獨立法制係香港命根 冇撚左香港同玩完冇分別 我認同你嘅睇法
當你同我睇嘅睇法一樣 咁又點?有錢佬奶圕嘢當然係錦上添花 中產、窮人冚家剷先係主菜
你睇下班傻閪港豬顧緊乜嘢?玩sc filter、上支那搵垃圾食 依班on9值得我地為佢地著想?

諗下炒完大鑊點重生似乎仲實際
香港命數已盡 RIP (1841-2019)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞