[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
借人ac開post,肺腑之言,希望大家俾耐性睇。二樓有short version。另外勿quote一樓。

1. 香港背景
香港一直以來有內地無法媲美既法治優勢,雖然民主進程緩慢甚至用停滯倒退黎形容亦不為過,但香港對商業發展極其重視,商人既利益得到保障,要做生意唔使咁多潛規則。私有產權亦受到保護,吸引投資者買入香港既資產。另外,2001年中國加入世貿,內地經濟開始騰飛,從中牟取暴利既貪官自然會將一部份財產轉移出去,英美澳加不在話下,香港亦係走資者上上之選。但係逃犯條例會對呢一切有咩影響?

2. 香港樓價高之原因
2003年香港經濟從低位中復甦之後,失業率大多長期維持在低位。樓價不斷上揚,再無出現過九七咁大既調整。樓價不斷突破高位,有人歸因於內地人來港同本地人搶資源:上有有錢人買豪宅,下有窮人搶公屋。但係,樓價永遠唔係一兩個因素就可以完全解釋到。而我個人認為,香港政府既放任政策、同長期經濟好,係主因。

政府可笑既賣地政策,長期利益輸送俾大財團,又無租務管制、反壟斷措施。地產商唔囤地、唔炒高樓價、租金,簡直對唔住自己良心。人口、房屋政策又差得令人髮指,基本上完全偏幫外地人,推本地人去死。

只係,我唔認為政府管治差係樓價高既全部原因。香港長期經濟好,係第二個主因。04至19年,其實香港大部分時間經濟都唔錯。08金融海嘯,並無傷及香港之根本,加上美國隨後量寛,十年內熱錢不斷湧入香港。造成香港資產價格不斷上升,甚至有樓價只升不跌既神話。

十幾年既大升市可能令好多香港人覺得經濟週期不適用於港樓,已經有無數專家估錯樓市會有大調整。不過我有啲擔心,呢一切只係一個狼來了既故事。

九七樓價開始大跌,其中一個原因係港元受狙擊,政府要出手同時救匯率同股市,息率被挾高。我有一個猜想,當香港貨幣/經濟環璄有異動,引致大量資金流出、息率出事時,樓市就有大調整既可能。呢種情況,自九七以來未曾出現。

3. 逃犯條例
逃犯條例,適逢貿易戰之時推出,自然不難明白中共既意圖。除咗捉拿外國人增加政治籌碼之外,收割商人財產、控制香港財閥亦係一個理由。面對貿易戰,中共要利用一切可用既資源補充力量,自不可放過香港。

中共要用逃犯條例對付既有錢人大概有兩種:第一種係自內地走資而來既內地人,呢種人大陸掌握晒佢地既資料,只係苦無手段去收割佢地,逃犯條例係不二之選。第二種係本港商人同外國商人,前一種人開始收割之後,中共慢慢掌握捉人竅門,亦會對佢地落手。

內地走資者面對逃犯條例自然十分驚青,我唔清楚佢地仲有幾多仍然留喺香港,換轉係我,我一定儘快賣出轉走香港資產,然後逃走到外國。另外,習近平敵對派系亦可能有可觀資產喺香港,亦係收割對象。之前內地打貪補完血,喺香港繼續補血。

逃犯條例通過之後,香港有錢人就面對住無處不在既危機,終日惶恐幾時被人收割。我唔係上流人士,我唔知道佢地有幾驚,有幾大打算帶走資產離開香港。我只可以估計會有相當數量既資金流出。

貿易戰既環境係動態既,五月初談判破裂打破多人既幻想,證實中共唔容許自己管治權力受到任何動搖。至此,貿易戰變成不死不休既局面,美國必定要打破中共對中國市場既控制,從而分一杯羮,確保自己技術優勢可以得到最大發揮,佔領市場。而中共賭上一切去維護政權,即使人民生活倒退幾十年亦在所不惜。雙方不斷擺出籌碼施壓,香港係一個重要角力場。上年有唔少風聲香港政策法會被取消,年初和談之際風聲又減弱,現時則風聲再起。目前為止,美國制裁手段集中於關稅,所以大家只能夠觀望,美國施壓手段會唔會從經濟轉向政治層面,以政策法、凍結中共高官資產出手。

4. 資金流出與經濟影響
逃犯條例會引起資金流出,幾大規模我唔知,但假設有幾百億以上既話,會對香港經濟、銀行體系造成一定衝擊。現時銀行體系結餘大概有五百億港元。資金流出之下,要保持銀行體系穩定,息率一定上升。會有人大量拋售港元,匯率會受壓。以香港外匯儲備要保住匯率基本上無問題,但係息率同股市好大機會成為犧牲品(參考97),因為聯繫匯率係香港既命根,絕不可失。(與其相信中共用外匯儲備補血,我比較相信佢用逃犯條例補血。)

息率上升,令借貸成本上升,香港經濟發展會大幅減緩。如果息率升得太誇張,會有唔少公司周轉不靈倒閉,亦可能有人供唔到樓。

另外,外商撤資,會減少香港就業崗位。失業率上升,消費緊縮。香港會進入衰退週期,而且同08、15年短暫回調唔一樣,之前只係外圍經濟既波動,今次經濟環境係香港本質上既變差,復元期將會更長。香港經濟成果大部分由地產托住,泡沫如果爆破,可以輸剩條底褲。供緊樓既中下層同中產會被洗劫。

以上我講既只係提出一個可能性,唔確定會唔會發生/幾時發生。但係一切問題都會係連鎖反應咁爆發出黎。大家要留意最新情況,居安思危。以上情況發生既徵兆我諗到兩個:銀行體系結餘跌至近零、短時間大量豪宅賣盤出現(有錢人開始走佬)。
Short Version:
逃犯條例如果導致大量資金流走,小心提防好似97息率同股市既危機,同以往十幾年情況有根本性分別。另外留意兩個徵兆:銀行體系結餘跌至近零、短時間大量豪宅賣盤出現(有錢人開始走佬)。
唔太確定,我覺得多數唔會。唔打大既,打細既,一樣會激嬲中共,但香港高官對中共可有可無,威嚇力唔大。
[撤資] 政Whats噏:林健鋒突減持3個住宅連7個車位
https://lih.kg/1154051
我都正想講依單野
lm
除左傳媒報導知仲有幾多銀行體系總結餘, 自己有無方法查到實數?
所以你見民主黨,平時 hea 吓 hea 吓,今次駁老命同港共死過,就知呢鑊好嚴重
顛狗幾時死
https://lih.kg/1154053
人算不如天算

不過錯嘅,又點止佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞