[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
睇完篇文覺得香港真係終極玩撚完
息差之下一定外流
無錯金管局回購銀行持有既外匯基金票據係釋放流動性既方法,但係銀行持有既外匯基金票據定義上唔屬於銀行體係結餘
lm 見證
留名跟進
如果香港政策法被取消,香港可能會面臨對內地一樣既制裁,外資可能會失去信心,改為以其他地方作亞汌分區總部,同制裁關係深既高科技產業甚至可以直接完全撤離。
香港實在有太多美資公司,至於有咩公司會撤離,我唔太清楚。
港滙觸及7.85 金管局未接錢
https://lih.kg/1161946

點睇
去房屋台、財經台同班gogogo講喇 時事台邊個唔知咩事啫
lm
我確實唔太清楚有幾嚴重,但美國清楚有幾嚴重。而且美國國會之後向香港政府發議員聯署信反對,同埋直接派人來港游說。
純粹就樓主講香港息率會大幅上升呢個問題 hkma每一次加息都一定會顧及市場反應 唔會純粹銀行結餘少左就大幅加息 你見到Us Fed每次加減hkma都唔會跟足就可能見到 hkma係會因應返市場既可接受程度而去調整息率 無錯當銀行要問hkma借錢係要比更高息率 但hkma絕無可能將息率調整到一個會令小型企業/供樓人士負擔唔到甚至破產既地步

我明白樓主都係希望大家審視逃犯條例對香港經濟帶來嘅損害 我都極反對呢條條例 但希望樓主唔好灌輸錯嘅金融知識比大家/令大家對香港金融體制無晒信心
https://www.amcham.org.hk/membership/membership-directory/companies/a
香港美國商會既企業成員名單,我無數過不過幾百間一定走唔甩。出名既有,唔出名既都有。
所謂一地兩檢只係意識形態上嘅影響, 同逃犯條例唔同。
今次第一係會影響到班走資落黎既大陸佬 (講到明有追溯期 , 即係之前打貪堆漏網之魚都可以用呢條條例送中抄家) ,諗下呢班大陸人呢十年八年買乜多? 第二係會增加外商喺香港投資嘅風險 , 一撤資你香港甚麼都不是。先死經濟 , 再死股市
愛惜香港 請關注送中條例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞