[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
small potato可以點算
反正點都買唔起樓。攬炒重新洗牌冇損失
重點係冇帶頭大哥,成班烏合之眾,點跟機?出黎唱下口號支共根本當你小丑戲咁睇,有咩用
而家最直接得番焦土一招
今次輸唔單止輸經濟,連法治,人權,自由,安全全部都會失去
發生咩事, 香港樓市都係升, 樓市gogogo
公屋窮撚表示是旦啦,淨係想快啲到星期五
現時按揭制度收緊咗好多,同97唔同。我諗要經濟明顯轉差,失業率攀升,先會有好多人供唔到。
但另一方面,我喺自己另一篇文指出,香港樓市係被富商以逃稅方法壟斷,佢地供樓負擔極小,又唔使雙倍印花稅,出貨可以極快。而當中有唔少係內地富商,一但佢地因逃犯條例放棄持有物業,衝擊可以又大又快。
其實一六年泛民主派仲講緊有險可守
真係好諷刺
咁如果供緊自住既,係唔係要力保份工不失,先可以生還到?定係要捨棄手上既物業,換成美金做投資移民更好?
建制都開始賣樓 大家睇路
自住就繼續供啦,除非你唔使俾雙倍印花稅,而且移民生活唔錯,唔使從低做起
供緊樓,就從宜家開始削減家庭開支,預留資金一但失業都可以捱多一陣
飯民
今次經濟一冧係咪好難好似97/03咁復元,因為外資/移民唔會帶資金返嚟
我計劃換手上部份存款做美金,但就係唔知邊間銀行信得過
咁睇怕今次唔係支爆,係港爆
我認為現時香港非中資銀行都信得過。
不過中共一但外匯制度接近崩潰,內地重新出現強制結匯,就自己睇路。
yes exactly
香港有完善法制,吸引外資喺經濟衰退後重新流入香港既原因
無完美法制,香港連大陸都不如
其實大把美商直接係支那有office有駐人,咩佢地真係咁驚支那法律咩?
我覺得你地唔好睇到鬼佬咁驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞