[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
你話支那仲係北韓體制就話者,咁香港變北韓d鬼佬商人梗係驚
你話支那仲係北韓體制就話者,咁香港變北韓d鬼佬商人梗係驚
轉港紙做美金 到時香港出事 我d美金渣都無

定美金再離岸戶口
香港成本咁高,如果香港同支那法制無唔同你估佢地會唔會去台灣或者新加坡甚至直接返支那cut cost
邊個錯都未知
總係有人唔明呢個道理
香港吸引咁多外國投資,支那人走資,就係因為香港有保障同時又同支那關係密切
如果香港=支那,身冇屎嘅外資直接上埋去都得
身有屎嘅走資就搵地方走啦
全盛時期嘅連登仔有幾多經濟學家?香港咁多年來有幾多華資企業退左場,息率爆上50%未?
樓上位巴打對中國印錢嘅理解我可以補充下。

中國自從想人民幣國際化之後,對於貨幣匯控能力其實減低左,其實匯率操控國一路都都被人講好耐,但過去一直都無人理,侵侵上台後發現中國好似追得美國太近,所以先咁大大力一棍歐落去(過去英國日本都係咁,所以兩國經濟到今日都起唔到身)。
目前人民幣同美元處與一個敵對關係,美元升人民幣就跌,中國央媽其實操控唔到幾多,因為用官方強力托市只係燒緊自己國力,所以而家個策略係有限度咁等佢慢慢貶值,因為貶值始終對出口有利,而內地降準、逆回購、中期便利貸款主要係放水返本地企業(特別係內房)。
其實7算人民幣已經去年有人講,所以人民幣真係跌落去對中國影響未必係想像咁大。反而最大影響係而家高科技產品被人停左供應零部件,對中國高科技企業影響最大,呢個反而係中國春袋。
印銀紙應該係資產升值,因為現金的Purchasing power 下跌,資產會保值多d,例如US 呢QE令到周圍資產狂升...

收同印貨幣應該取決於Policy Target,主要是Inflation Rate 同 Expectation...
小心啲樓好供供aa狗同埋龍市擁躉入黎咬你
其實除經濟外, 樓市唔係一條formula, 香港既樓價之所以有價有市,
係因為購買者信用呢個地方有西方文明人權法治, 加上英國人留比我地既基建, 治安, 教育, 交通, 夜生活, 同埋最主要中國起飛後投資中國一個主要窗口..
而家以上既野已經逐漸消失既時候, 支持香港資產既就睇呢班港豬仲信政府管治, 佢地手上既物業選擇持有定係套現
如果仲係豬一樣任勞任怨. 未必會即時資產下跌既..
記住所有野都係心理大於一切, 唔係一條計得到既formula
按揭制度幾緊既前提係你有份工
好有心
全力支持
絕對要
6月12直上大會

香港RIP
多謝
不枉我咁辛苦打文,希望多啲人留意
建制賣樓 誠哥走資 中國日日出事
香港點會好境
老實講,幾唔願意都好,香港同大陸老早已變成不可分割經濟體

無資產者當然想佢爆,但佢一爆隨時連份工都無得做
真係全部轉哂外幣先安全啲,一過咗條條例,港元一定PK
呢度o既人真係比較清醒

我冇樓冇車,爆起上黎最驚冇咗份工,保唔住而家生活質數

爆起上黎你唔會想買樓,租樓會抵好多
咁請問有資產者係咪會安全好多(已供完)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞