[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係

227 回覆
634 Like 12 Dislike
題外話 樓主同各位巴打注意用詞
中國 中國大陸 大陸 內地
內地係香港同中國官方措詞 帶有強烈同化意識
如果你唔係用開中國香港而用香港的話可以考慮使用 中國資金/中國大陸資金/大陸資金 相對香港用開的字詞 睇你接受程度左至右揀黎用
你咁講連登仔全部轉曬支持修例
完全係我嘅心聲……最近都成日同朋友講呢個話題,大家都同意條例通過,香港一定永不翻身,冇外國戶口嘅人身家大縮水
幾百億係港元銀行結餘。金管局用外匯接港元,金管局買返黎既港元唔屬於市場,要令市場有足夠既港元結餘,銀行要向金管局借港元,呢個過程會提高息率。
所以就算外匯儲備十分充足,只要有大量資金流出,息率一樣可以有大變動
金管局有公佈,不過一般人唔易理解份報告啲數字
我篇文只係提出一個可預見既風險:貨幣同息率不穩定對樓市既影響。過往大部分時間香港都係資金流入,只有九七年先出現呢個情況。
資金大量流出其實仲未出現,只係大家要醒水。
Short Version:
逃犯條例如果導致大量資金流走,小心提防好似97息率同股市既危機,同以往十幾年情況有根本性分別。另外留意兩個徵兆:銀行體系結餘跌至近零、短時間大量豪宅賣盤出現(有錢人開始走佬)。

見到港元對美元跌到7.849,接近7.85弱方保証;是否有資金外流……
廢淡

好似話逃犯條例過
港府可以凍結資產
大家睇路,我冇乜錢,但已經叫左親戚開外國戶口
有咩方法可以開外國戶口
去銀行買多幾條金條算啦
你要分清楚銀行結餘、同金管局外匯儲備既定義。
銀行(並非金管局)擁有既現金=銀行結餘。
金管局擁有既外匯=外匯儲備。
金管局擁有既港元,唔係外匯儲備,亦唔係銀行結餘。
當銀行結餘港元短缺,銀行需要向金管局借港元補充銀行結餘,呢個過程唔會減少金管局外匯儲備,但係會令息率上升。
宜家銀行結餘只有約500億,所以之後息率可能上升。

所以你話有1萬5百億銀行結餘係到,係一個唔準確既描述。
//「香港無事,繼續買樓。」不少人活在平行時空,只有那些忍痛撻大訂的港樓買家,才知道發生甚麼。//
順便推下新post先
[詳細分析]逃犯條例通過,香港樓市必定崩潰
https://lih.kg/1161818
內地係共產中文!!!!!!係中國啊!!!!!!
輿論再大都好
不能轉成實際權力都係無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞