胡志偉:(林鄭)你唔死都無用呀八婆

383 回覆
583 Like 10 Dislike
嘩屌!入咗list 諗起關sir條五毛list
請問何以見得我係假港獨分化撚?
太遲喇民主黨
咁應該如何繼續先適合?
佢地之前行錯棋,搞到死局咁
咁係咪盤棋就唔洗捉?唔係嘛
佢地而家自己搞到個涂主席出黎,又hold到個委員會,明明合情合理合法,係應該有實力有影響力,只係俾班建制同秘書處唔承認啫

講真,點氣憤都好,而家都唯有靠佢地既啫
得佢地係議會入面,最有力量抗爭
你氣憤咪等過埋場仗慢慢算賬囉
到時選舉個時咪投佢地囉
泛民係仆街鬥9死晒本土
咁借問閣下,你覺得而家可以點
本土俾泛民建制兩邊打到殘晒,唔夠勢力
唔靠泛民,咁唔通眼白白俾條條例過?

講真,等於以前打仗,將軍A同將軍B玩權鬥
將軍A鬥死咗B,得返自己
敵軍打到黎,皇帝都迫住用將軍A既啫
要斬要殺都擊退咗敵軍先啦
定係大敵當前,都要玩私怨,12道金牌斬岳飛啊?
屌泛民係完全無問題
但重要時刻明明泛民無做錯都要屌到尾就有問題
加上個個政治POST都見到呢堆ACCOUNT
你就知咩事啦
選舉近了,中左議席就會唔開會,投棄權,報天氣
美妙的聲音!
一心軟比票泛民就痾撚,選舉前的政治資本show,派左彩就故態復萌,必須焦土
五毛扮焦土,你收檔啦五毛狗死全家
無錯, 總之邊一派別做乜都好, 就扯開話題扯到去d 會嗌交既話題度
雪廠街阿當莊遜
『屎』路比
林熌正
醫科生
Machiavelli_2
出爐鐵

五毛狗扮本土死全家
社會失敗者
其實應該多得支那
如果唔係支那DQ咗6席 傘兵本土打殘晒
如果唔係林鄭同港共步步進逼 立法會公務員法庭統統玩殘一次
「永續爭取民主派」唔會咁有危機感 叫得出柒婆唔死都冇用 返返大隊
亦唔會有咁多人意識到我哋原來仲有樣嘢叫立法會泛民 而咁有共嗚

雖然上面好多手足分享咗關於泛民嘅仆街嘢
但我要講我相信一點:
人始終係會變嘅 唔存在一成不變
尤其是大環境喺度變 點唔想變嘅人冇得唔變
要由火星返地球嘅 始終都要返返地球
唔係嘅 泛民始終會玩完 啱啱兩次補選低投票率就係徵兆

其實今日行到呢步
唔應該再有一個人嘅議席
咩「會覺得辜負街坊嘅好意」
咩「佢哋選民只會睇邊個能夠代表精英階層」
每一個議席,都係屬於全體香港人嘅議席
相信即使係咩街坊咩精英上上下下都會明白呢點:香港已經無路可退,我哋都係同一隊

仲有尹兆堅話係咪要為反而反 實在係看得自己太高 問心講泛民真係仲有能力「反」啲咩?
就算有 真係有能力反嘅係香港市民 而唔係坐喺會議廳度嘅立法會議員
議員投咩 認真 已經真係唔重要
重要嘅係解釋政策同喚起關注、促進討論、培養公民意識......大小政治民生事務都一樣
投唔投票到呢刻真係除咗做show表態之外冇乜分別 唯一剩返低嘅功能得返關鍵投票時嗰三分一
藉自由投票之名而甩票 反而得失咗面向緊嘅全香港市民 業界/街坊亦唔見得會因此而好多謝阿某某議員
大家唔止係得業界/街坊一個身份
選得你入去嘅 業界/街坊只係你嘅晉身之階 唔係志在你做埋區議員嘅嘢 (雖然立法會以前的確係削弱咗好多導致有咁嘅傳統):
大家都係香港人 都愛自己屋企 都知道港共政府係咩貨色 銀同自由都唔會有 跪低撐政府方案喺今時今日倒數階段已經越嚟越唔緊要 或者只係五十五十而最終因小失大走去投經民聯葉劉
尤其是係專業界別 教師醫生嗰啲 更加無可能唔知呢個道理 共產黨真正掌權亦最唔需要嘅係佢哋

如果仲係諗住立法會入面大政治做唔到嘢、只有小政治 (楊岳橋語)
咁真係冇民主派嘅事
要完善一條法案 唔單止係議會內改善議政質素 「比建制派民建聯班人高」
議會外先至係今時今日立法會失效後嘅重點
陶醉喺無盡飯局同黨派聯誼之間、選區選民voting preference啲咁低眼界 只能夠話喺度好可悲咁蹉跎光陰
我城嘅時間實在唔剩返得好多
立法會議員亦唔再係主角
當刻傘運後嘅泛民仲改變唔到心態
迷失喺唔存在、搵唔見、幻想出嚟綁住自己、攞做藉口唔肯變嘅「中間派」選民/政黨
遲早真係掃入歷史嘅垃圾堆 而全香港亦要因你霸住咁關鍵嘅資源而同你陪葬
香港需要一個議會政黨投票機器 先係容忍泛民當時當刻仲繼續存在嘅理由
亦睇怕唔會再容忍啲咩「為民主發展」偉大遠景而入中聯辦 (雖然我相信泛民係真心膠 覺得你哋鬧佢嘅班人唔識嘢 佢自己先係有遠見同正確 但呢個決定你唔同香港人一齊做 而走去代替香港人做本身就係死罪)

https://thestandnews.com/politics/議會無路-之二-轉激吸票抑或溫和保本-民主派如常議政有用嗎/
梁游on撚柒鳩垃圾廢物玩埋無聊野搞到浪撚費左本土派辛辛苦苦比佢地既議席竟然仲有你咁撐
不如問下係邊個策略失誤搞撚到本土派咁
任務明明係破壞一國兩制
咁都叫冇講大話
痴撚線完全係失去理智
你反對咪拎啲論點黎反駁我囉,又駁唔到淨係老屈

我早係13年光復既時候已經係本土派,你班人仲講緊鍵設民主中國咋
都幾勁,咁都仲忍到口唔講冇撚用
不博盡 淫主黨今年同明年選舉真係會輸得好慘
大敵當前,連合可以連合既力量搞掂左件事先啦。過左關你兩邊再慢慢互屌。
正如佢個名 無鬼用懦夫
叫佢行出嚟同政府反對就多多藉口
食撚哂回力標喎
嗰頭屌人假本土五毛搞分化
哩頭就屌本土派 咁你係咪假泛民真五毛搞分化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞