澳洲嘅生活真係好悶

909 回覆
550 Like 56 Dislike
一定要試釣魚!
係 講漏咗
係香港帶咗支細竿嚟
宜家想買支大嘢
去過澳洲2次旅行都覺得好正

鍾意大自然就應該會鍾意澳洲既生活
如果習慣左香港咁方便一落樓下就咁多野食
搭車又方便既咁梗係唔慣啦
不如咁講,有錢嘅話,香港生活仲方便舒服,無錢嘅話澳洲比香港更辛苦,所以真係要去外國長住幾個月先知係咪真係適合自己
玩沉底 磯釣都大把選擇

好多魚種係香港都係可遇不可求
我嚟左gold coast大概八個月 已經覺得冇野玩
三年黎九成時間都去Chinatown 食嘢。
遲下去Melb三四日 當地巴絲有冇咩地方推薦
幾好食,70幾蚊港紙四件
悶到仆街
呢到生活一定冇香港咁多嘢玩
但至少份糧同物價冇香港咁離地
係到生活儲錢易好多
同一份工,人工多一倍返5日一定準時走,香港?
我嚟咗Mel 兩星期,最頂唔順係呢兩個星期一放假就要喺屋度吽
Sydney 同香港差無幾😌 之前working holiday 都係鍾意Perth 多d
學校隔離大陸嘢不錯,但貴,12蚊
tea plus?
你學校啲大陸喱仲有無著哂西裝返學?
冇啲男著衫好醜,burberry成身,漁夫帽,入面著恤衫
標準大陸仔look
點解我覺得同你係平行時空咁,可能城市唔同掛

我依度人工多3-4成,但係啱啱抵到個稅,實際上賺得同香港差唔多

物價用我尋日買舊五花腩計,17蚊aud一斤,離地過香港好多……

交通亦到好貴,一個站都4蚊aud,所以都要拿拿林買車,依度嘅二手車係好平

真係要計嘅話,我覺得澳洲好過香港係得空氣房租同環境……雖然我已經係澳洲買左樓,但係依排房價經濟匯率跌到仆街個心都痛埋
估唔到重有咁多人喺SYD
嚟咗幾年,已經慣晒,但餐啲frd走晒......
ER小弟就快學車 唔知有無住hurstville附近既巴打可以陪我練下車 無朋友
澳洲讀書,一個又係矮成日叫悶既女同學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞