[澳門狗] 返 工 期 間 被 上 司 強 迫 口 交

985 回覆
3814 Like 216 Dislike
再吹大啲
你地香港人工出哂名亞洲最低
係呀係呀
低過孟加拉
好想知澳門個機場有冇人用

個個澳門人都經香港飛
算啦,對住你條垃圾,舖都無個學人扮有錢真係好可悲

自己井底之蛙,就話人吹水。

連澳門有物業程序乜Q都唔識

典型垃圾澳門狗
影張商業登記證明睇下
我可以代替佢為上司口交
傻仔澳門狗原來物業都無㗎

澳門叫查屋紙都唔知呀
仲有我起碼自己父母有錢就算唔洗做我都可以日日等收零用錢
好過你地班港狗只有廢柴父母要日日做低賤工生存
肯認垃圾啦
我個個月收到的零用錢11000蚊的確係唔多ge
不過都多過你地港狗日做夜做連9000蚊都無
周圍同人講自己係垃圾
你地班香港人
住籠屋
打賤工
無外藉
日日OT

咁都可以話生活好過澳門人
人唔笑 狗都吠
原來屋企有錢就係垃圾日日做到隻狗咁就唔係垃圾
唔怪得香港人成堆奴隸
我剩係知個個香港人都要黎澳門睇病因為香港醫院太慢
哇屌呢樣真係聽都未聽過香港人會去澳門睇病
Btw 睇返呢位巴打之前啲post 真係覺得你有小小精神分裂建議你睇睇醫生
因為香港冇得安樂死 一間謀財一間害命值得香港人一去
嘩! 有11000咁多呀 澳門狗

簡直係富豪啦
【愛瞞譯文】送外診治每年交通費已2億 澳門醫療為何無能為力?

由於缺乏基礎設施和專科醫生,澳門醫院一直將病人轉往香港;很多不相信在中國受訓醫生的市民。即使是簡單的療程甚至做檢查,都情願到香港去。澳門的問題是在於缺乏乏基礎設施,難以應付居民不同的健康照護需要。當地很少專科醫生,更沒有西醫學院。

公共醫療年耗70億 送外交通費佔2億

澳門正付出成本,並正在上升。2014年政府公共醫療的支出為50億港元,但去年數字已增至70億。2014年山頂醫院把2000名病人轉送香港治療,最昂貴的是用直升機直接送達醫院的。光是運輸病人的花費每年就高達兩億港元。

香港醫院管理局一名發言人表示,局方並無澳門居民在轄下醫院就診的統計數字,他們統統被歸類到「非本地病人」。非本地病人每日住院收費為4680港元,相比之下香港居民每日住院收費為100元。

沒有醫學院 醫護多為中國畢業

澳門目前有三家主要醫院:鏡湖醫院、公立的山頂醫院,以及澳門科技大學的大學醫院。鏡湖超過340名醫生,三分之一來自中山醫科大學,另外三分一來自暨南大學醫學院,兩所學院都來自廣州。其餘來自中國或臺灣其他大學。院內超過800名護士,分別來自鏡湖護理學院、澳門理工學院以及中國。澳門衛生局局長李展潤和副局長兼山頂醫院院長郭昌宇都是暨南大學畢業。

重症送港 本地少見病例

澳大學政府及公共行政系教授劉伯龍指出:「澳門醫療系統一大缺陷是在重大疾病治療相對落後,以及專科醫療質量低下。我們建議澳大成立醫學院,並從內地函世界各地招募學者、教授,讓他們在澳門任教,並擔任山頂醫院的顧問專科醫生。」

馬學章自2014年起任鏡湖醫院院長,是首位領導這家私立醫院的香港人。他畢業於香港大學醫學院,曾任律敦治醫院、鄧肇堅醫院、明愛醫院行政總監。他表示由於重症病人都送到香港診治,澳門專科醫生接觸的病例就少了:「我們每五年才遇到一宗白血病個案。」

馬院長希望他的背景能幫助把香港最好的實踐引入到醫院來:「澳門欠缺一套專科醫生的統一認證制度。我們只是隨意稱我們的醫生是心臟科或其他科目的專家。在香港,有專科醫學院,例如放射科醫學院。你首先就要通過一些考試才能成為專科醫生。」

節錄及譯自香港南華早報9月12日《Why Macau spends millions to send its patients to Hong Kong – some by air》 http://goo.gl/l3Rudn
澳門人做body check之類應該都係嚟香港多啦

條友仔過開嚟順便驗下個腦啦
澳門人去葡國咪一樣要死死氣搭船來香港機場,澳門個垃圾機場
因為澳門狗太先進
所以要來香港感受下原始醫學

香港啲醫生都係住籠屋咋
咁夠膽比條命啲窮閪較飛
yes 香港d醫生護士,都係搵8000蚊一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞