一人一個不值一遊歐洲國家

417 回覆
78 Like 710 Dislike
俄羅斯版圖橫跨歐亞
邊錢
講開又講聖西路外面睇真係幾靚,一行入去就有種殘殘舊舊嘅感覺都幾多垃圾未清
反而祖雲達斯個球場就好新淨好現代化
德國 好多匈牙利妹基本全部都係做雞
呢個channel好睇啊
佢前妻係白俄人所以識俄文
我嚟緊都學番,想去下前蘇聯啲國家,去下啲偏門地方見識下
簡單嚟講想學佢咁
所以我都唔會怪佢地
但我唔會再去同推薦人地去受氣,除非你識法文
樣樣都係歷史
點會唔舊
不如你都係留係香港睇領展商場啦
啱 遊客區反而易溝通易玩
呢個真心冇嘢好行 半日就走左
意大利政府出名廢 祖雲達斯個球場係球隊自己擁有 而其他球場都係政府管理 冇點做翻新 核突到仆街 所以意大利都bid緊2028歐國盃 希望搵機會迫政府翻新球場
你係咪講緊巴黎咋? 北部同南部爭好遠...
我都係世界盃果陣去,完全唔覺d人態度差
果陣落機坐的士返酒店,個的士佬又係一句英文都唔識
我盡量解釋話身上冇rubles,想搵地方換錢,佢都周圍車我去搵
之後去機場又係佢,仲識講笑話今次有錢比佢
世界盃期間去 啲人好兩極化
見過有俄佬睇遊客唔順眼無啦啦企圖推人落樓梯
都試過有餐廳老細好熱情咁款待請咗我哋飲幾杯啤酒一齊睇波
Russia真係求其一間都有好野食,人又靚
可能我初初個expectation太低,去完後好鍾意
Sorry only 北法咁
其他北法城市都差唔多冇巴黎咁閪咁解,有去其他北部小城,有聽講里昂都差唔多西但蒙彼利埃同馬賽幾好咁,都係個句見過鬼唔想曬錢
南法正好多 真正法國人住ge地方
純粹係話肯比錢食的話食中好野機會大好多姐
用國家來做討論價值真係唔高,一個國家唔同城市可以爭好遠
例如我個人好鍾意巴塞隆拿,嗰度好有文化氣息藝術建築嘢食乜都勁正;馬德里就真係狗也不屌,作為朗迷都係咁話...
去過巴黎之後曾經講過一世唔去法國,人又乞人憎周圍污糟邋遢多小偷,但係普羅旺斯省真係好鬼正,尼斯的陽光海灘同阿維農周邊充滿歷史嘅小城市真係J死人....

另外有一樣野想講,有啲地方普通人睇落去好似好悶留唔到好多日,但係其實好睇你點睇旅行嘅本質....斯洛伐克嘅首都真係冇咩好行,半日已經掃晒所有打卡位,留咗喺嗰度4日有3日都係喺hostel搵人去多瑙河下飲啤酒野餐.....其實咁樣好放鬆心情,旅行未必要下下chur, 你ocamp city hunt都唔會chur checkpoint啦...
巴打有去過Turin? 覺得點?
英國
英國 - 倫敦 劍橋 愛丁堡都幾值得去 但其他細城鎮例如York就好悶 得啲一模一樣嘅教堂

法國 - 巴黎人又多地鐵又臭 不過巴黎鐵塔同羅浮宮幾正 南法尼斯嗰海岸超靚 可以順便去埋康城同Monaco chill下 跟住Lyon都幾多嘢睇 推薦去 而Strasbourg就得小法國可以打下卡 一般

西班牙 - 剩係去過巴塞 啲建築超正 嘢食又好食

葡萄牙 - 剩係去過Lisbon 好鍾意呢個城市 比普通歐洲城市有特色 又去左葡撻老店 好正 仲可以去埋Sintra睇佩納宮

德國 - 去過柏林 如果唔鍾意歷史嘅人應該會覺得悶 而慕尼黑市區得新市政廳可以睇 但係可以去埋郊區睇新天鵝堡同國王湖 超靚 Hamburg呢個城市就冇嘢睇 適合生活多過旅行

奧地利 - Salzburg同Hallstatt嗰氛圍都好舒服 維也納我個人就覺得偏悶 得啲普通建築睇

匈牙利 - Budapest物價唔高 景點都唔錯 有國會大樓 漁人堡 又有夜景睇 不過stay唔到好耐

比利時 - 布魯塞爾得市政廳嗰邊有嘢睇 一日都行得曬 除非你超鍾意食青口 比利時朱古力 比利時啤酒 比利時薯條同埋waffle

盧森堡 - 半日行得曬嘅國家 偏悶

荷蘭 - 嗰次去喺市區逗留左好短時間 剩係去左贊丹嘅風車村同keukenhof garden睇鬱金香 呢兩度都好推薦去
捷克 - 剩係去過布拉格 嗰廣場多人到癡左線 我個人覺得嗰舊城區有啲吹大左 唔算話好特別 反而條Charles Bridge幾好

波蘭 - 剩係去過Krakow 物價偏低 但市區好悶 惟有報下local tour去納粹集中營(推薦)同鹽礦

愛爾蘭 - 剩係去過Dublin 唔係好多嘢睇 特別小小嘅得嗰監獄同埋Guinness Storehouse

意大利 - 最鍾意嘅歐洲國家之一 首先物價冇咁高 啲嘢食又好食 日日都要食一杯gelato咁濟 啲景點又正 比薩斜塔 羅馬競技場 梵蒂岡博物館 威尼斯 佛羅倫斯嗰大教堂都好靚 五漁村反而有啲overrated

瑞士 - 剩係去過Lucerne同蘇黎世 前者得Chapel Bridge睇 後者就冇咩睇 都係一日遊嘅城市 不過去埋雪山就好正 我個人就係因為雪山同fondue而鍾意瑞士

斯洛伐克 - 剩係去過Bratislava 冇乜嘢睇 悶
愛爾蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞