[熱到爆炸] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (25)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
自膠
咁dream 恤衫咩價同埋咩水準
Db就差唔多1700 3件
好貴呀
我之前見過一對無stiffener既飛甩雞毛羊仔皮鞋頭係keep到shape既 同埋我幾肯定有stiffener既羊仔皮同Lamma 皮鞋頭都是可以打鏡面⋯⋯因爲我有⋯⋯
課啦課啦唔算好貴姐
做唔係做唔到,效果一定唔會好姐
點解? 一般要幾耐?
4-6星期
好似6000幾
一件衫度完你身要訂料,一日既料收鋪前一次過訂,收到料都隔左2-3日;寄料上工場又唔見左一日;塊料裁之前要浸水陰乾呢度兩三日(有啲工場偷懶用燙,效果就差啲,不過快啲,半日),扎好個試身一日,寄番黎又無一日。咁就已經成個禮拜黎緊。

真係當工場無其他單排你前面,淨搞你果套,裁好扎好個試身都無左一日;佢地得閒到個試身一到就call你,你又得閒到即日就上到去試。

又俾你咁好彩乜問題都無,試身唔洗改,件野寄番上去做,衫褲師傅都極快手兩三日搞起你套野,中間又無任何出錯,再加埋無落雨(落雨潮濕上唔到樸),又寄番香港,咁又唔見左一日。

到佢地check左件野無問題call你,你隔日再去拎番。我地依家計日數:

1(度身)+3(訂料)+1(寄上工場)+3(浸水陰乾塊布)+1(扎試身)+1(寄番落黎)+1(試身)+1(寄番上去)+2(車起套衫、上好晒鈕、做晒所有野)+1(寄番落黎)+1(check完無問題叫你去拎)

=16日

呢個係計你:前後無出任何行政問題、工場無出任何差錯、天氣好到不得了、訂料塊料又有貨、快遞無任何Delay、無任何單排你前面、你個試身乜都唔洗改 而得出黎既日數。

朋友,咪咁玩佢地啦

通常香港本地裁縫鋪,做full canvass又有啲水準既,一般貨期如果試身無大問題係一到兩個月,最快通常三禮拜(淡季)

外國果啲?3-6個月啦如果你住本地;trunk show一般一年起標。
據我所知 落單時講明 呢個時間係可以嘅
五千左右唔係咩?400幾鎊
大王,得係得,效果唔荒好姐,同埋中間一定做少某啲步驟。
我睇t記好似6000到
搵個vip巴打陪你去拎九折囉
官網睇cordovan要£620
寄歐盟外會扣稅的
扣左計返郵費應該都係T記買平?
應該係位巴打用錯方法/手勢佢打唔到鏡面唔一定等於對鞋冇stiffener
但睇蠟層其實蠟層已堆得幾厚,但鞋頭有好多摺每啲蠟無辦法好平均咁覆蓋。通常係無stiffener既鞋就會咁
*無stiffener 既軟皮鞋
無圖無真相啦!
九月會去倫敦玩
有冇巴打去過northampton 買鞋?
值唔值spend 時間去果邊買?
(暫時target 去trickers 買對boots, 去jl or eg 買對dress shoes)
如果唔揸車, 去果邊係咪行唔到咁多間factory shop?
我對ann已經係lamma皮啦蛋
俾我就唔會 最少要plan一日而且未必買到岩心水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞