諗換樓 元朗區

413 回覆
2 Like 10 Dislike
討論下啫唔洗下下話人aa嘅
我都係想上車睇開大西北d樓
巴打諗住買邊?
我元朗屯門都有睇
屯門選擇多好多 屋苑都比元朗多
不過好多都30年樓齡
低水係有原因
半新樓有會所果啲同元朗比其實唔比元朗平
唔計瓏門,
卓爾居,海典軒,南浪 兩房都一早過晒600萬
就算兆康既聚康 疊因都要接近600萬
屯門新樓半新樓實在太少,我up都up唔到有十個 好難同元朗比較
就算係有,碼頭果個單支,天生樓,豐連,珀御全部都係細盤又未過SSD未有價
元朗半新樓剩係朗平都有朗8,世宙,映御
十八鄉又有尚悅 湊泊,譽88,蝶翠,翹翠
元朗西鐵又有一堆yoho系列
仲有尚豪,采葉
遠少少仲有元朗公園果幾個盤
元朗除左單枝,半新,新樓遠遠比屯門半新樓多
我一定要600樓下
諗緊澤豐
新唔新我又無乜所謂
市鎮設計我覺得屯門舒服過元朗,起碼有河有海可以散步跑步
不過屯公每朝交通真係令人好擔心
元朗公園嗰頭無揸車的話好似好吊腳
你番工番邊度同幾點番工?
我多數7:45am時係屯公都順暢既條路
再早啲就更右唔使驚
8:00am之後我無搭過所以答唔到你
Ok
我見有好多無聊人喺度搞搞陣
屯門又好元朗又好市區又好
我都係過來人有啲經驗嘅
巴打
交通果度你如果擔心
可以download 九巴個app
每日早上你想搭果個時間你就mon住個車程
紀錄番低
咁你就知道你番工時間會唔會塞車啦
雖然好on9,但不失為好方法
元朗有新舊區有街
多唐樓有雞叫
交通一定元朗贏
價錢已反映一切
返中環,住yoho 就最方便,但買唔起囉
其實,如果搭巴士,行屯門公路,屯公返工時間有條路係叫巴士線,專係俾巴士,村巴行既,一般黎講,塞極都有個普,唔會話完全停頓咁
呢位巴打
最主要係元朗市(唔包天水圍)私樓居多,而且大部分幾新,環境唔錯,負擔得到一定係首選
啲人成日steroetype元朗=大馬路=人多車多
但其實講屋苑完全係另一回事
集中係元朗市規劃嘅特色,令交通同商業活動有效率,呢個係我睇中元朗嘅地方

屯門都有好住嘅屋苑,好似疊茵聚康泳池
但商業活動都分散
要配套就要搭車先去到
唔似得元朗市咁,用腳就行到入去
亦都唔好奢望一條西鐵可以包哂成個屯門,所以好多時要預駁腳
巴士線輕鐵都要拆線,班次較疏
環境係冇咩好挑剔
長途巴士車程日日都差好遠喎
有落雨同無落雨已經起碼差三個字,再撞埋車就GG
入面好多蚊
如果唔介意做雙租族,巴打覺得邊個屋苑/細區升值潛力最好?
睇未來發展
洪水橋基本帶動成個大西北,瞓住買都贏
Yoho帶頭嘅元朗雞地一定無得輸,自住投資都掂
兆康、屯碼都有潛力,但要守返十年八年至少
我之前番港島番左一年左右,落好大雨都係坐村巴,同正常天氣相差10-15分鐘左右啦
你見好大雨米坐早一班車或轉坐西鐵囉
不過我只係試過打風果次先坐西鐵
洪水橋訓住都贏呢句聽左起碼10年
買呢度有排守
應該真係開波
聽左十年
Master plan出左,今年收地好似
買碼頭嗰邊搏屯門機場隧道值唔值?價位又低d
可能同八十年代西環一樣
如果而家博升嘅原因係機場隧道可能冇咩水位
況且開通後東涌班蝗擴散係隱憂
最緊要嗰帶冇咩靚私樓同舊
係博佢東大嶼鐵路
grand yoho 同奧運又一比
玖瓏山都好靚,樓同環境都靚過PY,價錢貴dd
屯碼樓全部差不多30年,太舊呀嘛?
樓上仲有同海港城比添啦
FW都算
奧海城好普通咋喎(個商場)

我覺得yoho mall最似太古城/ifc mall
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞