諗換樓 元朗區

413 回覆
2 Like 10 Dislike
奧海城, 又一城, 海港城果d已經唔係普通人買
奧海城行過唔啱我,海港城只行city super,超級城無去過,形點一期二期整體啱我多啲
無理由唔加埋

唔識形容, 好多商鋪連行入去既意欲都無
可能我窮啦

揾食就仲難, 無吉野家無翠華行極都唔見有m記
最平得間垃圾小王
或者翻轉頭去翻新元中間譚仔

其實yoho有無food court? 又係行極都唔見有
形點食野其實都貴,我通常去一田買susi回家食
奧海城起碼有food court, 有波鞋, unique, 間m記唔難揾
又一城差唔多, 而且有cd wearhouse
海港城間玩具反斗城夠大

yoho間玩具反斗城細到放車仔既位都無

可能帶住細路就唔好行
唔係囉
現時條9鐵同前海完全無關係, 事關佢深圳啲站位好閪

前海同洪水橋係另一個concept
背後有一套改善新界西北對內外連接的基建配套
最簡單講就有多一組公路鐵路出市區, 達分流之效
然後洪水橋會係一個門廊,已預留地鐵站連接前海
商業區亦會提供比較高端的原區就業機會, 並完美連接元天屯(輕/西鐵10分鐘車程, 跟本就係未來新CBD)

元朗市做返低密度住宅區就已經好好
返工HSK, 放工YL, 就好似SOHO同中環的關係
CBD始終多打工仔, 人多車多唔會係理想居住環境

強國有樣好, 就係地多平租空間大
而洪水橋商業區都係定位低密度
其實幾啱創科/創意產業(最緊要有空間, which is 香港傳統CBD提供唔到嘅)
即管睇吓搞成點
可惜講左咁耐仲未開工
有,好似話5月開
yoho mall定位似太古城city plaza 都係行中高檔
目標唔淨係元朗市, 仲包埋屯天錦綉錦田嗰啲
所以一定唔會太cheap太local
佢個園林式設計真心無得頂, 陽光好通透

要食平野落雞地啦
元朗已經成街cheap野(雖然我都主要時間cheap食, 間唔時先豪吓)
隔離論壇話yoho1 433呎成咗715萬
價錢呢
係呀
講起交通如果你有買九巴月票基本上你出去係唔駛錢
仲有果度好少一房,一係就studio一係就兩房
7分鐘點出?
早兩年我間433用5百幾放左黎換樓
真係唔知出錦上路西鐵站唔計等車都6分鐘
好撚多業主AA狗鳩吹
我去睇過樓,唔計自己揸車,由入面嗰幾座行出去巴士站都要時間,仲未計等車同車程。不過老實,入面嗰環境我都好鐘意。
巴打換邊
433靚野有frd買左

勢估唔到yoho1上600一去無回頭
早知我早兩年都換過黎
係啊 入面好靚 如果揀得果度都預要時間搭車 但啲人講到交通都好方便我覺得誇張左
香港好多人係一程車去計,多過一程就係唔方便
奧海城個大食代 ? 貴到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞