助養一個非洲兒童=害死十個兒童

271 回覆
2999 Like 48 Dislike
啲窮撚養唔到
要其他人幫佢養仔
樓主個諗法好似怪怪地
立不敗之地,反正你都係傻仔,唔洗解釋
點解係本應被自然淘汰既兒童?
老老實實而家唔係強者生存世界,你既生存都可能係其他人既施捨

你又點瘋狂做愛生多十幾個冇能力養既細路?
係非洲仲未有外人入侵前佢地食咩大?
從來唔贊成助養呢D地方既人,因為造成佢地食都無原因係政權,原本一個地方好地地養得出咁多人口,點會無啦啦要人助養?又唔係好多天災咁梗係人禍,如果講到D軍閥既生存反而係應該,我真係希望你早日被人打撚死,記得強多D身練好D反應必要時帶武器。
下 唔係同一個國家咩 一家人唔討論得?
生仔係人權,但無人叫你幫佢養
樓主係極端左啲,但唔係無道理,你諗下班人有幾多係真心想助養黎改善佢地,因為助養咁簡單,比啲錢就買到自己想要既心理感受,積福or戴光環,但啲機構係人都知係cap水,一門生意黎,最終都係各最所需,你睇下啲廣告就知,下下打感情牌引到你覺得自己可以好偉大去幫人,比幾蚊就買到助人一世既感覺,爽過打丁
樓主咁講,不如公屋老綜都cut埋
有鬼用,人口一樣爆升,如果覺得呢D計劃係有用,你都幾撚矛盾,呢D PLAN係共產主義先會諗,你就算係希特拉都會係精英可以生多D,窮既無得生,但一孩政策加速令D一孩人變白痴。
非洲嘅資源同發展成本唔成正比
仲停留係多仔=多錢嘅階段
想用人力資源搶市場 但根本冇人想去發展
唔係唔想幫 但真係生一個害一個
你論據論證呢?
以你既邏輯
咁我地係咪唔應該阻止佛教既亂放生
因為我唔應該宣傳幫佢地=害佢地
呢個係主張,有咩論你要SUPPORT?
放生呢樣野根本係ON9,本來佛教都無呢D
點解啲孕婦冇野食都會生到咁多仔
咁你唔幫非洲窮人佢地都會發窮惡,影響到其他有錢人,不如養住佢地幫有錢人做野仲好啦
戇鳩咁唔使討論
一句“生仔係人權”撻落嚟
小學聽到大學畢業仲係講緊從教育入手十足十通識啲萬能key
係呀,全世界都係同一個國家
你想討論生仔係人權?
咁就要由人權開始討論,我係假定人人都知咩叫人權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞