助養一個非洲兒童=害死十個兒童

271 回覆
2999 Like 48 Dislike
推畀多啲人見到
好多已發展國家出現低生育率問題
其中一個主要原因就係冇錢養
自私d咁諗
生完有人幫你養埋
將來仲可以有回報比返你
點解唔生?
其實以往有冇一個地方係由慈善團體去改變?
我覺得慈善團體可以做的事最多只係改善當地人的生活質素
要解決社會問題一定由國去去做
捐咗幾十年都解決唔到問題,真係講唔過去
樓主只係講出左大家都知但無人敢講嘅事實
連閪都冇得屌,你叫我助養佢哋?你食撚懵左啊?
唔壓榨佢地 佢地屎都無得食 垃圾地方本應盡早滅亡
最慘係一半錢落左落班高層袋
絕左育先助養
捐錢有鬼用 捐d dom dom比佢地仲好
https://tw.news.yahoo.com/%E5%A4%B1%E5%A9%9A%E5%A5%B3%E8%80%81%E5%B8%AB%E6%84%9B%E4%B8%8A%E9%BB%91%E4%BA%BA-%E9%96%83%E5%AB%81%E9%9D%9E%E6%B4%B23%E5%B9%B4%E7%94%9F8%E5%AD%A9-%E6%B7%9A%E8%A8%B4-%E8%B6%85%E5%BE%8C%E6%82%94-041500175.html
小何無奈地說,自己的非裔老公家境貧困,而當地政府對孩子有補助津貼,因此老公家便要求她生一堆孩子,這樣就可以領到一大筆津貼,誇張的是,老公家正是靠著這種津貼過活!
人地講緊非洲你就乜周都扯去大陸,反共反上腦🤦🏻‍♂️
沒有助養就沒有殘害
樓主咁講即係咩野福利都唔好俾市民,公立醫院收番正價,無錢既窮人早啲死好過?
其實而家大家都開始意識到窮人生仔只會將不幸傳俾下一代
但好多窮既國家 (不過非洲好多國家都開始發展緊) 都仲未意識到呢樣野
真係有心幫人既應該傳播呢種意識好過捐錢俾佢地過量繁殖
你睇報導啲慈善機構個個ceo都年薪過千萬就知啲錢有幾多去到是非洲

旗都廢L事買依家
原來bill gates都係用屎忽諗野
https://www.theguardian.com/global-development/2018/sep/18/the-african-youth-boom-whats-worrying-bill-gates

你今日幫到一個A,十幾年後害死BCDEFGHIJK
左膠
捐錢幫佢地絕育既話我個個月俾一百蚊又點話
最理想的社會梗係唔洗做有得食 有良好的教醫療教育 有娛樂
但係如果社會冇足夠資源的話
呢d福利可以點推行?

掉返轉咁講
假如政府推出一項新政策
家庭中有18歲以下的人
每個月就有10000蚊
有2個18歲以下就20000蚊 如此類推
又或者一切用喺仔女的費用由政府承擔 實報實銷
你覺得社會負唔負擔到呢種福利?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞