助養一個非洲兒童=害死十個兒童

271 回覆
2999 Like 48 Dislike
https://lihkg.com/thread/1089194/page/1
睇埋#14
根本成班非洲佬都係痴線
幾時有?
打一句嘢就話我謾罵你同緊張?

所有嘢都係相對啫,你唔係top1%基本都應該被岐視啦

定自以為係top1?
非洲貧窮問題係殖民時代後的蘇州屎。。。
歐洲其實有義務幫非洲好多國家處理社會問題。
其實個道理就好似你去喂啲野生動物咁,你比得愈多佢佢就會慢慢習慣,之後就會覺得係理所當然,佢地唔使付出就可以得到(最多咪付出啲精)其實班助養者係害緊佢地,你試下全世界都唔再幫非洲唔再去支援佢地,相信問題好快就解決到

Ps:政府都有叫我地唔好去喂飼班野生動物啦,點解你班助養者仲係到喂佢地
其實應該要幫助非洲人絕育
咁先更加有作為
有時我會回想,
點解細細個果時, 會認為生命係平等既呢?
到左大個先明白, 生命的確係平等,
"Nothing is true, everything is permitted"
唔好意思,以我所知助養兒童計劃啲錢唔係直接俾個小朋友

月捐啲錢扣除行政費係直接用喺小朋友所屬嘅社區,例如基建、買書本等等,直至個project完。所以助養嘅對象係會改變。

有錯請指教
呢個立論我buy,有數據支持就更加好

與其幫佢地
不如近近地幫自己人或者動物好過
想問下個project行左幾十年 d基建去左邊?
改變左既小朋友又去左邊?
你都幾天真
根本無去了解過整個計劃嘅問題,
食飽飯係度post垃圾文
捐左十幾廿年, 無了期咁捐/助養, 到依家有冇改善? 繼續瘋狂生子,繼續貧窮,繼續基建垃圾,繼續好多疾病, 仲叫人點去信? 有冇諗過有問題? 例如政府腐敗/缺乏生育教育
呢個只係令人口繼續爆炸同養肥高層嘅計劃
其實你知唔知非洲發生梗咩事
好多國事有疫症 有內戰 冇內戰都有唔少政局不穩
再唔係就係冇天然資源去支撐經濟
少數冇呢d問題嘅非洲國家都已經開始富起
咁我想問係咪你助養養大佢佢就可以逃離疫症戰亂啲局面
其實非洲d窮人窮根本就係長貧難顧嘅局面
如果你話你去做無國界醫生醫佢哋都叫做到嘢幫非洲人
但唔好喺到紙上談兵 講埋d咩十代教育 嗰啲唔知做唔做到嘅廢話
計畫生育係限制城市人口生仔,農村户口可以生多一個,勞動力喎
咁買罐 嘉頓曲奇 已經解決到
捐既人唔會諗呢啲。唔捐既人同佢講呢啲都冇用。結論=廢文
幫我死ok?
冇文明既人類同動物冇分別
我覺得捐款應該用黎幫佢地做絕育手術
而唔係養住佢地由得佢繼續生
道理同流浪貓狗一樣
笑撚死 大愛左膠咁大聲講child登 原來自己先係老鼠屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞