助養一個非洲兒童=害死十個兒童

271 回覆
2999 Like 48 Dislike
香港班蝗都係咁
助養根本就錯哂,應該叫佢地戴套唔好中出
表面上:樓主好有道理
事實上:跳躍式+低說服力演繹論證

唔多講,反正信嗰啲都係傻仔,解釋都晒口水
利申 冇助養
但係由本身生一堆普通劣種
變成生一個然後寵成一個超級劣種
唔助養有其他主要原因
但樓主呢個唔係考慮原因之一
點解咁多地方可以有教育而非洲又咁差?
首先係天然環境, 生計都未掂你講咩教育?
當有教育果陣, 教育質素又係一個要提升既野
好似大陸咁, 1970-1980 果陣都叫有教育, 但係大學生都唔識微積分甚至連而家中5既數學都未聽過. 但係讀完大學可以去教數學
直到而家先叫完善左「知識」果瓣, 但人文教育仲未進步到, 或者係話而家受緊教育果班仲未意識到生仔未必好, 或者生完要識教果D
咁你expect非洲教育由2010年做起, 去幾多年先做到大陸而家既程度?
中間又會產生左幾多悲劇?

根本而家D助養就係好似養動物咁, 係防止佢地絕種咋
基本上左膠帶得頭都係無好野

自己資源唔夠仲生
之後養唔掂就話香港人冷血唔幫手
100個有無5個成才
無教育最後咪又變奴工
比佢地無飯食
再努力D開工食飯仲有推動力啦
無錯 ! 講得好 相同道理 香港買唔到樓果堆人 本身就係能力有問題係需要被淘汰
就好似dse 升唔到大學個班人 學習能力根本有障礙天生殘缺 根本就需要做啲低賤工作

果班人買唔到樓 又可以防止/減少機會佢哋組織家庭
= 減少繁殖啲垃圾下一代

贊成政府高地價政策!!
佢地自作孽關我地咩事?
香港人都係人命黎架,無屋住會死架,不如你成立每人只需10蚊幫助年輕人上車

一個國家玩咗咁多個世紀都仲係成班落後土著咁,只可以講natural selection and survival of fittest,我地根本無義務去幫助佢地
講真非洲班黑鬼咁多個世紀都係無科技無科術無經濟體系
畀多100百年佢都係咁上下
以前有本書解釋點解非洲落後咁多,係因為大地資源好豐富,啲黑鬼日日可以輕鬆食飽屌閪,屌到今日開始唔夠食先知到奶嘢,抵撚死
係,其實助養啲錢應該唔係直接比啲細路買嘢

據知係會集合哂助養人啲錢,幫助教育、社區嗰啲,教啲細路點脫貧。
大劣限生仔
人都係由非文明自己進化到文明,唔幫助=扼殺? 邊個屎忽諗野
好多西歐國家已經身受其害啦
班力架無限繁殖
跟住扮難民or偷渡去歐洲
喺當地姦淫擄掠樣樣做齊
搞到治安社會風氣好差
白人又唔生仔
力架變相殖民
親身喺法國見過班力架喺餐廳外面打窗舉中指騷擾班細粒港女
又當街吐口水爆粗屌啲華人
明明自己先係劣等人種
我生得高大先冇畀啲力架搞
唔會再去法國
你會唔會畀錢助養班曱甴啊?
力架根本應該滅絕
左膠真係黐撚線
咁叻去當哋做嘢養埋佢哋成家
屌你老母要捐你嘅事
唔好周圍搵人捐

仲講咩教育
由細到大都係講教育,講咗咁多年都唔work
人地有自己文化同宗教,人地鍾意瘋狂扑野生仔
你去亂咁「幫」佢地同害佢地有乜分別
九唔搭八
其實真係幾on9
明明咁多問題都仲一直生
應該絕育先得
之前係公園座又係有條義工黎叫我捐,我又係咁同佢講
留名等睇捐套果幾格漫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞