Fujifilm討論區 (43) 回贈又黎啦

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
影景影到噠程度先
16.4囉
不過影人可能會略嫌個背景wide左啲
我覺得唔應該因為機既大細,而縛住自己應該買手鏡買噠鏡
除非你有錢買多部機姐
如果唔係唔應該因為咁而揀鏡
照你咁講用xt系列果班都唔可以配100-400啦
有咩好介紹
富士餅鏡得兩支啫
兩支都好 睇你習慣
用35.4街拍我怕你會好容易錯過最好嘅一瞬
問多句 你當初買X-E3係貪平定鍾意佢個size先?
btw 35.4都算好全能㗎喇 影景影人都夠晒做
再買鏡就建議向偏啲嘅方向入手
不過X-E3唔建議用太大光圈嘅鏡... 太重 外觀唔balance,grip位又唔好揸手
例如上面講嘅 便攜性 (餅鏡 18 or 27)
大景 (14/2.8 or 16/2.8)
遠景 (80macro or 90/2) 唔啱X-E3
方便 (變焦鏡)
至於56.2係好極緻嘅人像鏡 有女咪入囉

Sor for 1999
我覺得唔應該因為機既大細,而縛住自己應該買咩鏡
除非你有錢買多部機姐
照你咁講用xt20/30果班都唔可以配100-400啦
用緊xt2 + canon 100+400 揸得好唔就手 因為xt系統就算加直度 個快門都係喺機頂 用長鏡個手腕會扭得好勁
期待緊xh2
頂班機貴在個設計梗係有原因嘅

T2相機唔係預你長時間揸係手
呾係預你點
掛係頸
同你想法一模一樣,但ching你玩得起gm點會怕貴
我覺得唔應該因為機既大細,而縛住自己應該買手鏡買噠鏡
除非你有錢買多部機姐
照你咁講用xt系列果班都唔可以配100-400啦
用緊xt2 + canon 100+400 揸得好唔就手 因為xt系統就算加直度 個快門都係喺機頂 用長鏡個手腕會扭得好勁
期待緊xh2
頂班機貴在個設計梗係有原因嘅

T2相機唔係預你長時間揸係手
係預你點
掛係頸
你仲咁老土

梗係攞嚟襯衫扮文青
揸 tripod foot
章魚腳架係咪得Joby可以買?有冇其他選擇?
暫時最重組合係XH1+1655
其實我見XH1一出嗰陣 有好多評測都話佢對焦唔曳
攞黎影motorsports 板仔 ski/snowboard 都好似好夠用
究竟如果唔係專業影sports有冇必要上XT3? Btw專業影sports嘅都唔會用fuji啦
入完先知鏡海無底深淵想升級又無乜錢
都唔知買A7r3定A73好,買鏡又想買24.4,但同一焦距有2470gm,換body定買鏡好?
1635gm同70200gm感覺又唔係常用
我用緊Fotopro UFO2
其實X-H1本身都唔差
係X-T3岀左之後啲人係咁比較之嘛
Size重量都係考慮因素之一
始終HX1都係大一個碼,百貨應百客,最緊要影得就手
唔小心整壞左個cardslot2
我都怕呢個 所以先唸過56好唔好 23f2 同 f1.2差得遠唔遠
想問下16-55配xt3會唔會頭重尾輕?

其實諗左好耐買唔買好 自己影相拍片一半半
一直用開kit鏡拍野 但低光環境表現實在有限
唯一既大光圈變焦1655又冇ois又難上stabilizer
原本搵唔到支60 求其買黎旅行頂住先

但支27畫質有驚喜 個焦段都係

夜d放相

btw xe3過相仲麻煩同慢過部xe2
有無巴打放xc 50-230??
一叉野多啲啲咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞