Fujifilm討論區 (43) 回贈又黎啦

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
X-E3最啱搭餅鏡
拎左xt3去整
用住xt1先
有咩好介紹
以家日日出街都帶機連35.4
可以隨心拍
富士餅鏡得兩支啫
兩支都好 睇你習慣
用35.4街拍我怕你會好容易錯過最好嘅一瞬
問多句 你當初買X-E3係貪平定鍾意佢個size先?
btw 35.4都算好全能㗎喇 影景影人都夠晒做
再買鏡就建議向偏啲嘅方向入手
不過X-E3唔建議用太大光圈嘅鏡... 太重 外觀唔balance,grip位又唔好揸手
例如上面講嘅 便攜性 (餅鏡 18 or 27)
大景 (14/2.8 or 16/2.8)
遠景 (80macro or 90/2) 唔啱X-E3
方便 (變焦鏡)
至於56.2係好極緻嘅人像鏡 有女咪入囉

Sor for 1999
有冇師兄想放xt2+1855
同你一枝我都有A7ii,不過有兩枝鏡2470GM+55.8
心大心細想轉富士XT3
Sony D鏡真係好貴、又要煩執相
XE3 evf 睇相 sharp 過用mon睇好多係唔係正常
用app過相係咪會縮咗
我相機原相係6240x4160
到電話就變咗1776x1184
方便真係 唔想帶太大相機出街咁
多謝ching 咁我應該睇下 18 or 27 咁 23mm個個得唔得
setting有得較唔resize
今日終於入坑,x-h1+ 1655
想問下師兄點解唔入XT3入XH1?
同埋平時影開啲乜野
23 F2? 得呀 又細又輕又快 不過同你支35.4影出嚟視角好接近 買完唔會興奮
23真係影人又影景
你要原size冇用㗎部電話係唔會show 晒出嚟㗎
但係我之前過係原size嚟
有無得set翻
因為我有柏金遜手
平時旅行影境多,但部入門單反已經滿足唔到我
咁快要整 壞咩?
wise choice
真心如果唔多拍片/唔需要追焦連拍
又影靜態/風景多
諗唔到有咩理由唔揀 X-H1
係呢個情況 IBIS 真心實用好多
有人可能覺得有新sensor IQ 會好啲
但真心兩代 sensor 同一setting 影一張 blind test 都睇唔出有咩大分別
X-H1太大部
唔係講緊body大部
而係佢基本上必須落直倒所以整體好大部

BTW, 想問下CAM2 DC宜家X-T3做緊咩價
肯跌番未, 貴左勁多
可能我個人習慣, 以前一直用開 D200 D300S D800 都係大大部
最初揀果陣覺得 X-T3 唔係幾好揸手太薄身
個sales話加個柄俾我試加完同部X-H1有咩分別

但點解話一定要落grip? so far 我個 grip 剩係用過黎差電

BTW 諗你都唔好諗邊有咁快跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞