Fujifilm討論區 (43) 回贈又黎啦

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想請教吓大家有冇出現咁嘅情況?

小弟仲用緊X-T1
試鏡時會出現咁嘅情況:
同一焦段 23mm & 35mm都試過
當用2.0時,standby-對焦-按快門都冇問題。
但係用1.4時,standby時摩打會係咁震,拉風箱,好似要不停做合焦咁。

只係較返手動對焦就冇問題,一用auto focus mode又會自己係咁震,拉風箱。

係型號、我部機、firmware定X-T1用唔到1.4嘅問題?
我想入手好耐,但試親痕會咁苦惱咗好耐
原來如此
以前聽人講光圈大景深淺中焦位都少D 對焦會慢 機身要用長D時間去合焦
但現代相機仲會咁既咩, 我用T2/35.4日日掛都冇問題

BTW 35.4出名拉風箱
35.4去到xt3呢個問題已經好左
Sorry我講得唔好
我係冇按快門半吓
佢都會自己摩打震

何如我本身個鏡頭係對住靜止嘢
因為auto focus佢會自己用摩打震一下 對咗焦先

但如果我拎上手
因為郁嚟郁去
去發覺object 唔同左不停拉風箱
個摩打係咁震追焦
呢支60算係富士既滄海遺珠

早出 對焦慢 光圈細唔細就見仁見智

不過畫質頂級
你係咪調轉左
需要大光圈點會係16-55
你撈亂左1650
好多人追求成個range都要恆定
咁如果你話剩係16要大光圈就另計
我個比較係基於1655 定 16.4配1855做
之前有朋友有同一個煩惱
最後寧願成個range都2.8而放棄左16.4配1855呢個組合
80mm叫咩級
但你咁講比人個感覺咪變左18-55 + 16.4 呢個組合比唔到光圈你,因為你話光圈唔係問題先揀,但事實佢想另買多支16.4好明顯就追求1.4大光圈...

我同意唔怕重懶換鏡就16-55
但大光圈,2.8一啲都稱唔上大...
其實都想入枝廣角好耐,因為上年出左XT2+1855都係主力影景多。
所以一直考慮緊呢幾枝。

1) 10 - 24mm f4 (因為想試定焦,再加上出左8-16,但個價超出budget一倍,所以暫時唔考慮出廣角變焦)
2) 14mm f2.8
3) 16mm f1.4

至於14同16,我覺得16光圈收到2都同14 f2.8差唔多,所以先決定出16
有拍片需求,加會上山下海 WR 好重要
f/0.95
小弟有:
機身: XT10
鏡: 23.4 & 56.2
主要影: 人像 & 人帶景

請問直升 XT3 好 , 還是 XT30好?
咁事實上1855除左18之外係俾唔唔到大光圈
真心求教,np-w126w 用原廠定副廠好?

利申:用緊X-T3
sorry 講句,呢個問題堅on9
你咁問同問第時樓價會唔會跌有咩分別
關 pre focus,睇下有無用
屌又問xt3 定30

btw 我都係xt10 我會上30
係夠錢既情況我諗唔到理由用副廠
whywhy?
sor
你地收到回贈支票未?
仲未收到 1655 回贈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞