沈陣營第二百一十七期 - 滾動熊市無厘頭,師父春袋挾無憂

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
銀行太貴,用證券行好啲
富途Android app更新左 變左全黑底色 好唔慣
玩啲咁嘅野呀師兄...
我中銀手續費次次都要一舊水,迫我做大戶 遲D搞返 futu 算
17年呢喥好多師兄弟唔怕死跟我入過4叔地產,最後贏錢走晒,我本嚟都係短炒嘅,後嚟再研究吓基本因素,諗諗吓唔走,有皮幾嘢執都唔要,要紅股要派息,18年跌到39蚊我入過1手,唔記得45蚊走咗,拉到2200成本42蚊,冇計息,今日再破頂,到送紅股派息扣返10%左右,只要下次派息送紅股上返而家嘅價,係年年賺10%,唔使炒,仲係利疊利,咁正嘅嘢去邊喥揾?
我都係中銀
長倉始終覺得銀行好d
短倉用牛牛
我用3仔做緊呢樣野
年年+10%
【專訪黃國英】沙氏後碌卡3萬首置業 三個物業心足不再買
http://imoney.hket.com/article/2317769/%E3%80%90%E5%B0%88%E8%A8%AA%E9%BB%83%E5%9C%8B%E8%8B%B1%E3%80%91%E6%B2%99%E6%B0%8F%E5%BE%8C%E7%A2%8C%E5%8D%A13%E8%90%AC%E9%A6%96%E7%BD%AE%E6%A5%AD%20%E4%B8%89%E5%80%8B%E7%89%A9%E6%A5%AD%E5%BF%83%E8%B6%B3%E4%B8%8D%E5%86%8D%E8%B2%B7

日日為投資者操盤的英Sir,個人投資當然落在自己管理的基金上,他透露加上太太的資金,更是基金的最大投資者,其他投資就是物業。擁有3個物業單位的他,笑言首次置業是無心插柳。當年是沙氏之後1年,有天他與太太飲完茶,剛巧見到有架睇樓車停泊在酒樓樓下,老婆大人一句︰「睇樓囉!」就這樣,英Sir最後就買了首個自置的愉景灣物業。

「當時入場費只要俾5%首期,就有二按25%,70%銀行,又俾番4%現金回贈,即佢俾番12萬買家,300萬的樓,實質288萬,但我就係用300萬借錢買,然後只拎15萬出嚟先,成交後俾番12萬我,即淨俾3萬,仲要係簽卡俾。」這段買樓經歷,英Sir講起也會心微笑,又說加上另外3萬元開支,只6萬元就購入一個約900平方呎單位的擁有權回來。

有3個物業,唔怪得咁牙擦日日串師父
算唔算向好友求饒
一代宗師wor

有冇人改圖
英國王成日咁樣串CFU 話佢同佢啲信徒累積唔到實戰經驗
比次機會
既生沈 何生英呢
沈振盈:年頭入貨 年尾獲利 (2003.01.17)

總括而言,沈振盈相信,03年港股表現一定比02年理想,因為雖然兩者都是「尋底格局」,但03年與02年最不同的地方,是02年整年都籠罩着「低處未見低」的感覺,而到了03年則再沒有了此一感覺。沈振盈說:「03年是充滿希望的一年。」

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20030117/3067761

屌你老尾,03年年頭話充滿希望? 1個月後即刻有沙士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞