[Capsule]有無Nespresso 用家(2)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
如果amazon買入門機就冇太大著數,中價機以上先會平好多,等特價會更平,例如lattissima one香港最平做過$2150,但amazon uk做過99鎊,連運費只係$1200..
再上既creatista plus同lattissima pro之類既差價會更大
唔該巴打
買左部Nespresso EN550.BM Lattissima Touch Automatic Coffee Machine, Matt Black
連埋運費HKD1771.31
想問吓係咪有全球保?
唔算好抵,550平時做149鎊,我買560都只係貴你hk$40

只好安慰自己比係香港買平啲
想問孟加拉有無咖啡豆?
啱啱同朋友傾計講開孟加拉
可能係我見識少 未見過 但唔代表無

其實好多地方都有種咖啡樹
就好似香港 台灣 其實都有種

但要知道 普遍咖啡樹會適合係海拔高既地方生長
講緊1700米或以上
香港最高好似800米

我地理差 但無咩聽孟加拉有高海拔嘅山脈
所以可能有種 但無外銷 或者直接賣左比商家佬
同埋 如果d地方唔合適 可能種既唔係arabica
而係robusta或者其他種 咁既話更加唔會係精品既舞台出現 最多係d即溶咖啡label上面見到

好似答左等於無答
有無人幫手試下 free 係nespresso cup
出開shot 60ml 咁飲

Between無capsule機 想入手部 有無d好似平時半自動機咁 可以打奶打奶herher聲

無既話有無巴打放
我想試下
lattissima 買2800 有500蚊送 抵到哭
運過嚟有成本爛左amazon好賴皮的
點試
買capsule機好定買部全自動好?要有埋打奶
巴打 介唔介意等下星期一爐ethi Uganda無曬
巴打 介唔介意等下星期一爐ethi Uganda無曬
買半自動機好

Capsule啦 全自動感覺上好易壞
可以啊
通常會壞咩第一次買機,零經驗
利申定先 兩樣都未玩過

一部機要做曬 量豆 磨豆 下粉 壓粉 出水 棄渣
有d仲要做埋 出奶 打奶

如果要部好既 我諗最小要10000以上 未計repair
可以保你1年至5年 但如果無保
我都唔知整會幾麻煩

Capsule最多咪幫你吉爆粒capsule 都係出下水 同扔走粒capsule
正常用好難會壞 同埋相對平 同可以每日都飲唔用味既capsule

講新鮮 雖然capsule無fully auto咁即磨 但全自動同capsule既話唔好諗新唔新鮮啦
上amazon uk買delonghi全自動機平過香港一半,但全自動機多野損耗,水貨保養維修係一個問題.... 全自動機玩即磨配靚豆冇得輸,但capsule既豆可能保鮮得好啲,咖啡豆喺廠度炒完磨好就即刻用鋁capsule充氦氣密封,可以防氧化同走味,容易長時間保存,買豆就唔可以放太耐
即係capsule 質量有保證
質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞