咩叫公理 求片還公道

988 回覆
1563 Like 8 Dislike
睇到慶 幫推
比我見到一定幫手阻止
btw無其他人證幫手?

當時事主一個人去廁所
事發時聽到街有人話拍片所以先上網求片
膝撞唔會有瘀傷咩
Pish
樓主可能覺得小弟人微言輕,講野無參考價值,所以對小弟之前所講束之高閣

但有樣野都係要強調,換轉你係拍片果個,依個時候放片出黎都一定會擔心

1. 如果我交出條片,會唔會搞到我畀人公審拍片都唔幫手

2. 要返工,上庭做證?不了

諗掂依兩點一定比起任何宣傳叫人交片重要

本人不才諗唔到方法可以點搞掂上面兩點
所以未有回覆巴打提問
但絕無覺得無參考價值
敢問巴打有冇高見提示一下
幫推
Pish
push
Push
之前我比龜逗,個CID又係好撚無聊,講野態度又係好撚差

同佢鬥串就得 屌鳩佢黑警
希望樓主見到

或者大家幫手推到樓主見到

第一,唔洗認,香港點解咁抗共係有原因,法系係主因。民事刑事之後講,你家陣係無罪推定,要入你罪,刑事(姐係警察report比律政司告,你咁理解住先)係要高一級罪證,表證成立係假既,喂佢自己打自己唔得?民事就要條女/友自己告,搜證唔洗咁高要求但搵到咩證據你覺得會,點做到啊。

第二,如果無錢請律師,程序要熟,有人有道理都輸係輸在程序,要熟呢方面。

第三,監警會入手,雖然好多都可能會用「無從證實」係甩,但點都好做左先

第四,記住,你讀ive就係自己人,你要記住你想考警察,點會去打人,我叫你記到實呢幾點。

第五,捉佢驗皮膚或指甲上面殘留你既野,驗到佢有就得,你就驗傷,一個唔得就兩個,兩個唔得
三個,我唔理你點驗,要證實到你有傷。

第六,有片就最好,但你有風險比人入毆鬥呢條罪,無咁無野好講,番番無罪推定,無事。

第七,叫警察搜證,sim卡加一部開左既機就搵到你係邊,手機無你指紋既,咁樓主你咪當食自助餐慢慢玩,兩邊人玩又得。

第八,搵cam記低打你條友既行蹤,廁所無就搵到入廁所前。

第九,呢個世界有太陽有月亮,有日頭有夜晚,拿拿拿,有人既社會就有⋯

我信警察哥哥做事好公!正!嫁!

真假膠自己諗
屌那媽 見到呢個post真係好撚燥
唔係話支持用武力解決問題 但香港警察變到咁撚樣我仲搵警察黎做乜
遇到咁既情況真係寧願同佢打過 打完走人算數 兩敗俱傷好撚過咁委屈 反正搵黑警黎都無用

Btw 事主好撚慘
樓主可能覺得小弟人微言輕,講野無參考價值,所以對小弟之前所講束之高閣

但有樣野都係要強調,換轉你係拍片果個,依個時候放片出黎都一定會擔心

1. 如果我交出條片,會唔會搞到我畀人公審拍片都唔幫手

2. 要返工,上庭做證?不了

諗掂依兩點一定比起任何宣傳叫人交片重要

如果條友咁仆街都冇計啦

當時當佢冇膽又好,唔知邊個岩又好,或者太突然唔知要點做
依家咁多時間諗,有多次機會做番岩
都要咁自私,都唔知有咩好講

如果當事人冇俾差佬告,佢拎條片出黎都可能俾人話冇撚用
呢一刻拎條片出黎,係幫到人,咁都仲怕公審

人性往往唔係好似巴打所諗咁美好

喺你角度一定係幫到人何樂而不為

但人地作為當事人唔會咁諗

至少,小弟跟過既高/連登狙擊case都話畀我知義理唔可靠,一定要有誘因令當事人相信執行公義唔會為自己找到太多麻煩

雖然咁講好悲哀
但事實真係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞