咩叫公理 求片還公道

988 回覆
1563 Like 8 Dislike
朋友今日係銅鑼灣發生 代post 求片

今日返工夜晚7點幾左右去TOLIET(鵝頸橋公廁)
去去下,突然有人好大力拍門,話留左個電話喺入面,
我話等陣先,我去緊TOLIET, 佢繼續好大力拍門,
我再話等陣先,之後已經接近拆門咁濟,
出到去,我話痴線架,呢度香港嚟架,
可唔可以有D 禮貌,我唔介意你報警搜身,
之後佢搵左個人講我偷電話,我冇理佢,繼續洗手,
之後洗完手諗住走,佢擋住個門口,大叫我打人,
我冇理,我話"走開,你可以報警,咪郁手"
之後佢郁手,打左我幾把,扯住頭髮將我條頸扭去另一面,再㩒底我,用一隻腳踩住我一隻腳,因為頸扭住,
我出唔到聲,我唯一出左幾次聲係"報警""
點解咁多人睇住佢打我,可以唔過黎幫手",
佢不停講"你肯定成日偷人電話""你肯定成日打人",每次我出聲,就用膝撞撃我左邊肋骨,
到10-15分鐘左右(有人講點解可以成十幾分鐘先到)
警察嚟到,落口供,有一個香港女人(証人?)喺佢身邊。之後去醫院驗傷,佢被我抓損塊面,而我!冇表面傷痕!佢拉低我件衫果陣,我記得有反抗,但係唔係我抓,我唔肯定。
之後用"打鬥""拘捕"我去到差館,等左好耐,見第一個警察,佢話"對方有表面傷痕而你冇,你考慮簽守行為一年,可以下次簽保再答覆"。
到打指摸,有一個CID 話"呢個世界而家好發達架,呢幾日應該有好多片睇,我唔知你放左幾多人落嚟啦,總之因為你地都有郁手,所以你地係打鬥",我話"你話我放左幾多人落嚟係咩意思?",CID話"你自己諗下我講嘅係咩意思",我話"返返下工去TOLIET 比人打,你唔幫冇所謂,但唔係咁囉",CID 話"我有唔X幫你咩,咁你而家坐喺度做乜X嘢"之後不停用粗口閙,我忍唔住喊,我喊,唔係因為我驚、我懦弱,係因為我覺得好委屈!!一個返返下工嘅人比人咁打冇人幫、比警察屈,呢個係咩地方!
就因為對方係一個四、五十歲左右嘅阿婆!
一個大我身型一倍,手瓜可以㩒低一個人,再用膝撞嘅四、五十歲嘅大陸人阿婆!
所以我變左犯人? 所以我偷左人電話? 所以我比人打到咁都冇人肯行過嚟幫手? 所以我比個CID 講我唔知放左幾多人落嚟都要接受???

呢度係香港!!!

如果有人拍到片,可唔可以聯絡我,還我一個公道,一個香港應該有嘅治安!!!

跪求!!!

時間:2017-2-5,夜晚7:20左右,鵝頸橋公廁門口
最後認咗罪?
最後認咗罪?

佢連口供都未落
差人叫佢考慮下次自簽守行為
最後認咗罪?

佢連口供都未落

記住乜都唔好簽
得閑就睇下社運個啲被捕需知
或者會幫到你
Cid全部都好撚串 錄口供果陣最好用錄音
最後認咗罪?

佢連口供都未落

就算切j都唔好認罪
Btw垃圾大陸閪 唔歡迎大陸人係有原因
之前我比龜逗,個CID又係好撚無聊,講野態度又係好撚差
Pish到大陸閪仆街
Push
邊個有片都唔post出嚟生生代代都做中國人,女嘅做雞 男嘅做鴨 斷手斷腳 成身潰瘍
求有片就提供出黎
之前有單新聞講對大陸情侶打香港情侶 啲香港人就係係到睇戲拍片 無人諗住幫手 自己人都唔撚幫 香港人情紙咁薄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞