IT界討論區(60) underpaid如何不失霸氣

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
上市公司
唔方便開名
本身識都係只係d common野 coding,concept之類
實際做野都係要重新學過曬d做法
始終度度環境都唔同
PHP都睇下寫乜
不過巴打你都係轉工啦
另外你有冇用開VCS呀
有啲inhouse 唔用
愈唔識就愈唔會比人炒
最junior個d 40k唔過份既
或者愈唔識就做得愈stable, 可以做得長
我見工果時都話左d 野唔係好熟, 佢俾個 assistant位我. 不過都多過上一份工4,5K
你一諗plot upper bound lower bound 已經錯左

成件重點係中線,用linear regression搵
adjust start & end time to minimise sum of error
搵到中線 + - interval 就出到channel
人工仲低過fg幾十個%
反而可以
1)用short term/long term ma 交叉 決定 start & end time
2)run linear regression
3) + - interval 出channel
我公司用tutoriseSVN,我自己local 用git,
Vcs 真係幾好用。
我出去個外面send cv ,
就算0 java 經驗都有3間公司肯in 我,
而且人工比我份php 工多10%,都有25k ,
下星期見工呀
公司唔係用git而用vcs
用svn都on9啦, 點同時間唔同人一齊做再merge

想問下Git係咪一定好過SVN?
我唔熟呢啲
除咗用開SVN我諗唔明邊間會唔揀git

VCS而家最主要得兩款,git同SVN
git有明確branching model點解唔用
你唔識規舉
只有post code 上黎比人改
唔會ask for code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞