IT界討論區(60) underpaid如何不失霸氣

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
識syntax定識concept
Btw JS打天下
當我咩都唔識學咩好
如果有心學就學咗OO concept先啦
唔係乜新嘢但值得學

學完再諗JavaScript 啦

到你熟某隻language 後再學application Design
本身做緊it support /system admin
拎緊20k
勁 IT界明日之星
50k
summer intern都20k up
fg 做 vioce 有無前途
隔離post 講做sales 講到興恰恰 由月入萬幾做到十幾萬 IT狗難搞少少
有病就去睇醫生
洗鬼識咩
老細突然痴左條根
叫你寫swift整個ios app
剩係識C 少少php既你有得say no咩
三代狗上咗水啦 好彩冇事
https://lihkg.com/thread/1089076/page/1
想問咁多位ching 我想好好用暑假學返啲野/考張cert應該讀咩
讚都唔撚畀?咁講囉 學邊隻都要問 洗唔洗幫你搵埋工呀on9仔 死廢物,啱唔啱聽

伸手黨重咁撚寸
死垃圾唔鐘意答可以唔好答
有好多人唔係好似你咁自私
大學係以c/c++/java/python起手
但job oriented一定係javascript
除非你係想花時間打好個底,但我估你想儘快
javascript好在可以frontend可以backend
想速成起手千祈唔好跟tutorial,初學者好易唔知佢做緊咩就放棄
直接揾下點樣step by step起一個application,到唔明syntax再返睇tutorial,到起好個application再去深入理解每一個step做緊咩,然後再諗下可以點樣improve個application黎見工用

其他嘢可以再慢慢pick up,因為需要嗰d嘢嘅公司都唔係初學者嘅考慮,當你想做得更好嘅時候,亦自然會去pick up
你咁brief好難答你,你讀緊咩,有咩方向,學嘢係咪for揾工
我諗住打返好個底先
以前學既野太亂想由頭學過
我唔急諗住用一年時間黎學
講真我就唔同意你伸手問人學咩好
當初我學果陣係先有問題然後自己google點樣去做
根本就唔需要learn 而係acquire

學到咁上下就總有unfulfilled needs
呢個時候就轉lang玩界限突破
呢行同出面一樣就係唔會比料你
講野都唔會劃出腸

我比到既advice就得咁多
祝君好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞