IT界討論區(60) underpaid如何不失霸氣

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
好明顯有人underpay成日唔出聲
中資係咁 人工低 你入就要搏佢bonus高 不過其實Backoffice 高極有限 人地FO下下10個以上
一個係一萬 十個咁少
打漏左個月字 十個月bonus 每個=自己人工
係俾人嚇到唔咁出聲
1)吹奏APII,你個人工永遠冇可能高過同年資嘅APII

2) 你叫咁高唔會有人in你

3)俾offer階段HR私自壓價,然後上網睇comment就有堆人屌你開咁高係過份自信

去到offer stage公司俾唔到expected salary係公司問題。你份CV寫低expected salary,佢in完你又滿意,咁到最後嫌你貴,candidate又驚,俾人兇兩句自己壓價
咁點解個candidate 會肯俾人壓丫,無非係上網見到堆人話有乜理由咁高

Underpaid嘅周圍周人講邊有咁高丫又性
十個月都少啦 好景個時邊得十個月咁少
不過唔好景就另謀高就
政府officer grade 一黎就4萬 不過又唔係人人考到/人人岩做
fg緊係做startup
有股份分, 做完project又有機會做partner
傻仔先做咩大公司,垃圾vendor
唔好忘記呢一刻既6 7年,同呢一刻係3 4年到佢地6 7年既時候,其實係兩個唔同既世界黎
On9 fg梗係做連登project
今個星期五都未有戶口就冇得出糧
屌要成兩星期仆街啦
日本既香港IT9 溝唔溝到日本妹?
聽講就少則無 多至六
當你入中資BO人工30000 bonus 6個月
咁你出面要有45000先抵得番
但唔係年年都包派到6個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞