IT界討論區(60) underpaid如何不失霸氣

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
今個月餓死
日日做足12個鐘先有得咁玩
乜p仔咁好景咩 好似幾年就突破30k
利申 見有人請fg hd 都19k
同你夠唔夠膽跳槽叫價好大關係
同埋30k都唔係多
我上jobdb兜個圈都好多份30k up
都係幾年就有
多就唔係好多 但兩三年就有我就覺得幾多下
正正常常實溝到 不過你無j
嘩屌 狗也不屌
事實係好多公司出到30k都搵唔到正常人
但上jobsdb就淨係見到一堆 agent工
係咪agent 冇乜所謂
最重要係:
1)佢俾到expected 嘅remuneration package
2)佢嘅employment contract type 你接受到
3)間公司你想入

好多agent都係幫大公司請perm位,仆街開嘅都係post 頂寫咗
想向各位巴打求救加求教一下
如果淨係識C language嘅year 2 三大non cs學生(it related major)係咪唔會搵到it related嘅intern
定應該放棄,直接等year 3儲多D技能先再搵???
((因為見身邊D bba friend都好chur,收好多interview invitation
(不過自己又冇家底又唔識人又唔夠outgoing都唔知點搵intern好
sorry for 1999
但喺jobdb 嗰d見到間間公司嘅requirements 都set到好高
因為見學校太多嗰d上中國兩個月都冇錢嘅internship programme ,其實只要係有糧出嘅it類intern就得㗎la(其實如果唔係手頭上有私補唔想離開香港,我可能真係連d無薪19中國頹intern都照上)
驚冇intern到時grad嘅時候cv一張白紙搵唔到工呀我唔想乞食呀
咁講啦 你所謂既識c係點
其實我都唔知所謂嘅識到底係去到咩level
上去d online code contest(leetcode果類)玩下咪知lo
BTW如果你真係識寫C係唔會乞食架
希望係咁la
(btw,thx巴打
識唔識寫個hello world 成個program無分號
嘩,好驚
算la我都係收皮la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞