IT界討論區(60) underpaid如何不失霸氣

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Summer intern 做唔做到罷啦
如果唔係一定要上intern先畢到業就算數啦

Enjoy yr last summer
Thanks 巴打
yr 2唔搵就yr 3不可以失敗
不過本身諗住自己冇仔又少fd,所以打算搵intern當充實下暑假同增加競爭力
咁都係出返去搵暑期工la
(不過見班bba仔搵intern搵得好chur,好犀利好充實咁,覺得自己好loser,好淆底
咁又唔係呀 而家hr jer住work experience 去問
冇intern好似地底泥咁
其實有時間首先定發展方向 再睇下要咩require language 做下project仔/接freelance
學校course work就唔好拎去見工
利申:今年fg俾人係咁問有冇work experience 同 有冇project/freelance
自己project未寫好
hr都onjj
話明fg無working experience / project 有咩出奇
讀IS?
ie
我都今年fg
但除左intern之外 啲hr都成日問我course project野
搵左先囉 in下/sd cv又唔使死
上年都係本身對web零經驗 但入左間公司做intern寫web
其實真係睇你cv/interview俾人感覺點
intern應該都唔預你識好多(?)
做intern睇下人地D production code,考慮下未來10年係咪想對住
又預到CLS IT狗
放左工都remote返公司繼續寫code
明明deadline係月尾
通宵今朝交貨
無錯
好多it9放左工唔願走好撚on9
搞到宜家d fg準時放工係罪咁
咩startup用php?
做左10幾20年it9 得2皮
見到宜家fg一入來有2皮
有咩感受
你話1年intern都仲可以學到下野
2個月既summer intern你除左早D體會奴隸生活 根本無乜用
公司都唔會比咩project你去跟

最多執頭執尾 比一個bug仔你fix下
有Q經驗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞