【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXIX

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
咁快聽哂18個鐘?

Julianna Barwick - Nepenthe

#ambient #ethereal
發覺連登真係裡世界黎
出面有班連青人日曬雨淋派緊傳單
積極咁為香港做緊一d有意義既事既時候
咁我又諗住係連登爬下文 睇下6月9大家有咩目標 會點樣做

點知成班連登仔既重點擺左落個KOL有冇就64
同69表態依件雞毛蒜皮之事到
迫死左個KOL要無限期休台 仲話勝利左???
勝咩利呀?推翻左個條例啦咩?
屌你老母 成個69既重點係咩 個目標係邊都未攪清
香港未來靠依班連登仔就真係死撚得

https://buhrecords.bandcamp.com/album/br110-sales-de-ba-o-geometr-a-del-v-nculo
睇片名未聽已經估到係咁

唔知點解覺得呢首個verse 聽落好粉紅A 然後FF 佢把聲唱出黎
連登仔。。。。 哈
Jambinai
ONDA

#korea #post rock #post hardcore
https://music.apple.com/hk/album/onda/1457106540?l=en
達哥既緘默取態其實係香港大部分係社會做野既成年人縮影

出聲就倒自己米,政治野避而不提,唔好打爛自己飯碗

做咁多年人先發現自己好撚可悲
緘默係可以有好多原因
千絲萬縷 大家唔係當事人又點會明
但連登仔講到沈默就代表奶共紅底
緘默就代表冇立場???
佢地真係戇撚鳩鳩
諗下點解民主投票係不記名制
諗下點解侵侵選前俾人瘋狂口誅筆伐都可以當選
沈默既人唔代表冇立場
但佢個黃豆咁細粒 係唔會明
啱啱先知單嘢
有冇link
搵到鳥

Quickspace- Precious Falling

Alternative, Noise Pop

https://music.apple.com/hk/album/precious-falling/319258464?l=en

上面有關於Too Pure Records嘅嘢 太長唔quote啦 哩張碟今日聽返都仲係咁好聽 再次多謝林巴推介

可惜當年唔認識哩隊嘢 依家想買佢哋其他嘅碟都買唔到 連iTunes買digital都無 不過是但啦 可能過多幾年都俾人拉返大陸勞改了

點解可以咁撚好聽

Broken Social Scene - Hug of Thunder
live 仲好睇
BSS真係wishlist, 未睇過

謝安琪 - Kontinue
隻album差唔多5週年
應該係謝安琪同埋周博賢嘅巔峰
雞蛋與羔羊嘅不畏強權
諷刺自由行嘅篋神
獨家村填詞人林夕延續當年1997年為Beyond寫嘅我記得
成隻album嘅歌詞到今時今日無脫節過
依家係越變越差
可以話係香港社會嘅悲哀

Calexico - The Black Light

Americana, Folk Rock, Alternative

https://music.apple.com/hk/album/the-black-light/1117724675?l=en

細個嘅時候一直想聽但無聽過系列

好熱 大家出去行街街嘅時候 記得帶足夠嘅水

應該死既唔去,唔應該死既就死哂
-made in hk

祝聽日各位好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞