沈陣營第二百一十三期 - 遙想師父當年,樓市初爆了,抬錢贖身

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
上面作者申報,佢係實際持有,唔係玩口水, 而且呢個倉不斷更新,有買賣策略,贏輸皆冇得搬龍門,唔似某人
十年三倍係堅既,700佢可以揸到400樓上都唔放抵佢贏
唔係
你可以睇下imoney 同經濟一周有幾個倉
得佢個個係正常
所以我個48萬長倉雖然隻6電撚唔得,但輸三幾千就唔理,我4輸1而姚浩然8輸2,自己已覺得老散算有交待

增長應該唔及佢個倉,屬資產型收息類型,目前2年唔夠有11-12%增長,要學佢餘下嘅現金會做短炒增加成長速度

師父又贏
有錢交租lu
睇翻買入日期其實佢只係揀當炒股hold 實咁解
咁都要識hold, 同敢hold嘅
已知,thx

已升咗上去,唔會追貨
佢好多年前已經推過呢隻啦
我當時信左佢

迷失了n年

姚浩現嗰倉張圖,來自喺樓post寫嘅睇法。

我成日諗香港買股票點解贏錢嘅/發達嘅少過買樓嘅咁多,或者可以用姚浩然個十年倉睇或者解釋到

姚浩然個倉選股好得,跑贏大市成倍,而且耐力好,自問唔及得佢咁好眼光

2009年如果以相同資金同期買入是但一個盤,例如太古城3房,3球左右,又或者炭巴苑大2房476呎,80萬左右
唔計供樓本金及利息,當交租、管理費地租差餉對咗,唔計樓市槓桿,今日太古三房千五萬,炭巴苑2房476呎450萬左右
仍然大勝姚浩然嘅50萬長倉,以專科基金佬都未必贏到樓市升幅,何況一般人?

美國佬信股票,原因係好公司多兼監管有效保障小股東,翻十番嘅股票多的是,只要係正常公司就差唔多實得,要嘅係耐力長期持有

香港人信磚頭,原因係上市公司好公司唔多,老千股垃圾股橫行,港交所亂批垃圾公司上市,證監會監管不力小股東毫無保障,市場透明度低於樓市

所以唔同地區嘅人將財富放去唔同「倉庫」實在有原因
然後J復活節 佛誕 端午 暑假 盂蘭 回歸 中秋 國慶 聖誕 新年 農曆新年 無限loop
港樓太易增值 根本上唔太差 是旦買一間都包升值
股票你仲要揀岩好公司 個個咪變左買磚頭好過
同埋港股咁多垃圾公司 揀得落手放得落我既Watchlist 十隻手指數得哂
大師d 術數係唔係搖到淡先計數
搖到好就當唔岩再搖過
黃國英:降低持倉 以防調整
04月01日(一) 00:10

豐盛金融資產管理董事黃國英在東方產經「對沖國度」專欄表示,上周五中港美三地股市收局都相當好,可是始終有季結因素,未必可以太作準。而且上個月美國非農就業數據極低,今次公布會比較重要,估計稍後幾日市場應該會偏向審慎。

當然,目前一切依然向好,在近期高位就無謂扮勁估頂,沽空免問,但不妨稍為保守一點,執一執組合,將整體持倉量輕微降低,並且換入一些防守性股份。

管理組合,是不能每一步都去到盡,尤其以自己管理的規模來說,轉身不會太靈活,所以正常會留有餘地,容許有加注的選擇。通常只會在市勢甚勁,手風又順的情況下,才會谷到自己設下的極限。

經過3月22日的挫折之後,即使市場迅速復原,氣勢和當時始終打了折扣。加上踏入新一季度,有如重新開局,自然應該先行保守一點。

何況好股更貴,衰股依然廢,現時要加注入市的話,選擇也不容易。追入高息股,純粹貴買貴賣的心態,減持的知識型股票同樣在高位,才不太在意價錢而已。

面對這種兩極化市況,大忌是十上十落的戰術,強勢高息股行慢牛形態,現時已經升到好多人唔信,沽出之後多數不會有決心追得番。知識型股票宗教味道較低,波幅相對大,才值得博一博走位而已,不過也應該保留一部分長期持有。

調整是要提防,但不要消極到清倉。據統計樓市有11萬家庭落錯車,這班人唯一願望是資產市場再次大爆炸,於是圍爐取暖的末日論才如此受歡迎。前車之鑑,無謂一股不留,否則亦只有加入這個大家庭望天打卦。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士)
(本欄每周逢一、三、五刊出)
─ ─ ─ ─ ─ ─
\|/
又串師父「一股不留」
仆街啦 睇下美期貨
熊過死硬
好彩小注加近熊
死都損失小d
好驚師父被人屌到抵唔住壓力BBQ, 到時本門執笠真係清明要拜佢
真正係股票大賺900%既人
https://lih.kg/1086120
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞