沈陣營第二百一十三期 - 遙想師父當年,樓市初爆了,抬錢贖身

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
文在寅的復仇(韓國政壇大戲)
https://lih.kg/1083598

無研究開韓國政壇
仲好睇過電影
咁要夾夠10000點wo
唔知發咩瘟受左佢感召
喂,唔好做師傅靈童呀,快啲有位止止佢

2019年03月29日 晚上錢錢錢內容
有勞H師兄
師父威武
十足師父大戰華爾街大鱷
不過師父仲要努力, 只係擊退過索羅B
cfu 你唔好死啊
琴晚頭半個鐘講打手
頂唔順無聽
今日聽第二三節
第二節講廢話,㩒咗fast forward 1.25x
第三節又講打手,㩒咗fast forward 1.5x
聽咗錢錢錢年半
開始覺得都係睇H 兄算數
其實以前打手冇咁多既時候
內容幾豐富的
近幾集已經無聽了
個肥鳩真係以為d人鐘意聽佢講粗口屌打手
銀行跑了!建設銀行鄭州中方園支行拖欠巨額房租連夜跑路儲戶恐慌
https://lih.kg/1084664
有冇見過唔知了,冇見過真身

當日佢話換樓,佢話佢老婆好鍾意GY,但太貴,我話不如睇我住緊呢喥,差唔多但平啲,應該佢老婆會鍾意嘅,後嚟就買咗
頭幾次聽佢屌啲打手覺好好笑,依家不了寧願聽佢J下自己點拯救眾生
其實最難界定自己身處股市咩嘢週期,話熊二反彈又得,牛三開始又得,我睇法冇必要理會,而家reits、地產股輪流破頂,搞嚟搞去都係29000,未有明顯轉壞趨勢證據之下,睇升正路,跌600點嗰日根本我唔驚甚麼債息倒掛嘅講法,真正經濟危機邊會人人睇得到? 嗰日照衝入去溝貨

其實個幾兩個月前我都係話睇升嘅,冇變過

一般經驗真正經濟危機到嚟嘅時候,大多數人係處於極其樂觀嘅,發覺危機嘅只係極少數嘅人偷偷喺茶餐廳後門走人,而老闆已經拉閘拎緊張單行緊過嚟........

傳媒根本唔會有消息係經濟有危機嘅報導,統統明天會更好

今日睇咗110頁嘅《掌握市場週期》,結合自己嘅經驗,我似乎有所得

茶餐廳理論絕對唔會錯去邊嘅,當人人諗住大食大喝連甜品都食埋嘅時候,老闆張單拎緊過嚟搵人俾錢...

少數嘅比較感覺到唔對後門閃咗
08年美帝炒燶樓引發金融海嘯,根本冇幾個人事前感到危機嘅,一片榮景,師父當然例外,壞嘅鐘都有次準嘅
師父盄打手、英國王有冇佔咗1個鐘?
賭輸得起嘅錢、留一手勿All in,正路死唔到去邊,妄想捉到市場轉接點,摸底估頂還不如順勢而為

自稱能準確預測市場動向嘅,只有2種可能

1. 佢係無知嘅人
2. 佢唔知自己係無知嘅人

冇其他

所謂大方向對投資投機毫無作用,唔會搵到食,因為無法得知盛同衰嘅確切時間,同維持幾耐,同我知道人一定會死毫無分別
樓王講野好準,我都係順勢做,唔對路就斬,有本未為輸。跟師傅 fat到傻。 我只相信危機係連阿婆都知要炒股既時候來臨,同樓王茶餐廳理論差唔多。
硬係覺得依家個市好虛
搵唔到一個好既增長引擎
家庭負債對gdp既比例過哂以往爆煲既高位好多
大陸就業唔掂 已經諗埋4天工作呢招
數字上唔比失業率師
如果我本身5天工作有房貸車貸
改4天工作我搞唔搞得掂
歐洲,南美 點睇都唔精神
大手入市我就不了
做下月供就算
叫做升我都有貨底
跌我又保持購買力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞